Izvođenje

Ozelenjavanje terase: Vaša mala gradska oaza

Uređenjem krovnog vrta u užurbanom urbanom prostoru stvorićete svoju malu oazu.

Pejzažni arhitekta Gordana Andrić iz studija za uređenje i projektovanje zelenih površina Grinf savetuje nas na šta treba da obratimo pažnju i šta ne bi trebali da prepustimo slučaju.

Za početak treba obratiti pažnju na težinu zelenila. Sadnja biljaka i drveća stvara dodatno oprerećenje na terasu. Vodite računa da se težina žardinjera kao i sadnica povećava kako se zaliva. Zbog toga je neophodno izračunavanje statike i nosivosti podloge. Tek nakon usklađenosti projekta, adekvatne izolacije i zaštite specijalizovane za krovno ozelenjavanje prostupa se uređenju.

uredjenje terase 3

Sadnice trebaju biti kalemljene i gajene za kontejnersku sadnju. Ovo podrazumeva kompaktan korenov sistem koji je redukovan da se razvija u ograničenom prostoru.

Drveće i biljke sade se u adekvatnim žardinjerama, dobro izolovanim od vlage i specijalizovane za tu namenu. Kontejneri za krovno ozelenjavanje moraju sadržati adekvatan drenažni sistem za sprovodjenje atmosferske vode.

Elementi od drveta koji se koriste prilikom uređenja zelenih krovova zahtevaju adekvatnu zaštitu. Obično se koriste elementi od termotretiranog drveta koji zahtevaju redovno premazivanje.

uredjenje terase 2

Krovni vrt na slikama je izveden uz penthaus orijentisan na južnu i istočnu stranu sveta. Prilikom oblaganja poda korišćena je kombinacija drvenog dekinga i pločica.

Elementi kao što su stene ili bazen su efektni prilikom uređenja eksterijera. Međutim zbog njihove velike težine potrebno je prethodno konsultovati projektanta ili unajmiti stručnjaka koji će osmisliti prirodnu oazu.

uredjenje terase 4

uredjenje terase 5

uredjenje terase 6

uredjenje terase 7

uredjenje terase 8

slike: boxdesign.ca

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *