I kamion i bubanj pokreće električni motor; Foto: Liebherr
Građevinarstvo

Liebherr predstavio prvi električni kamion s mešalicom za beton na svetu

Gradilišta će konačno biti tiša, čistija i ekološkija.

Švajcarska kompanija Liebherr nedavno je najavila da će na tržište izbaciti potpuno električno vozilo za teške građevinske radove. I taj dan je došao. Upoznajte ETM – petoosovinski kamion s mešalicom za beton sa potpuno novim električnim motorom Volvo FM sa 670 konjskih snaga. To je ujedno i prvi 100% električni kamion s mešalicom za beton na svetu.

Ali, šta tačno znači to „100% električna“ mešalica? Klasične kamione s mešalicom za beton uglavnom pokreće dizel motor, dok je bubanj okretao drugi, nezavistan pogon. Pošto je Libherr u svojoj ponudi već imao mešalicu sa električno pogonjenim bubnjem, novost je zapravo da je sada sve u kamionu električno – i motor kamiona, i motor bubnja.

Kontrole na električnom kamionu; Foto: Liebherr

Rezultat je kamion koji je tiši i manje zagađuje okolinu kako radnicima tako i ljudima koji žive u okolini gradilišta.

„Po prvi put i kamion i bubanj pokreće baterija, čime se eliminiše potreba za skupom elektronikom. Nova elektrifikovana karoserija Liebherr Generation 05 nudi dodatne prednosti. Kompaktni električni pogon za bubanj je prirubljen direktno na njega, a njegova velika efikasnost obezbeđuje da potrošnja energije ne utiče na rad kamiona.“ – navodi se u saopštenju Liebherra.

Rezultat svega ovoga je kamion s mešalicom za beton koja je tiši i manje zagađuje okolinu kako radnicima tako i ljudima koji žive u okolini gradilišta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *