Enterijeri

Kada sve postane roze: Kako vrednosno izjednačiti različit nameštaj

Sav nameštaj u ovoj biblioteci prefarban je u roze boju s idejom da se svaki stil poništi i svaki komad međusobno izjednači.

U sklopu Centra za umetnos u španskom gradu Burgos otvorena je nova čitaonica koja će posetiocima pored zanimljivih dela ponuditi i interesantan enterijer. Naime, lokalni dizajner Ricardo Paramo, vođen aktuelnim eklektizmom koji vlada na polju dizajna, objedinio je raznovrstan nameštaj i pokušao da ga vrednosno ujednači tako što je svaki komad prefarban u istu boju – intezivno rozu!

Roze namestaj 01

Početna faza ovog projekata bila je prikupljanje stolica i stolova izvedenih u različitim stilovima, koji su zatim premazani kvalitetnim polimerom.

Roze namestaj 04

Stotine stolica našle su se na meniju španskog umetnika, piše Designboom.

Roze namestaj 05

Primarna ideja pri dizajniranju nove čitaonice bila je da se stvori prostor koji će da slavi istoriju, slobodu i raznovrsnost u dizajnu nameštaja.

Roze namestaj 02

Dizajner je ideju pronašao u sećanju koje nosi iz detinjstva: karakterističan prizor u garaži porodične kuće kada je aparat za gašenje požara eksplodirao i prekrio penom svaki predmet koji se našao u prostoru.

Roze namestaj 03

Koristeći intezivnu boju dizajner je nameštaju poništio teksturu i vratio svaki komad u njegovu osnovnu formu.

Roze namestaj 07

Ručno izrađen nameštaj, Ikea mobilijar, komadi iz Thoneta ili Vitre, kao i oni čije se poreklo izgubilo kroz vreme – svi su stavljeni na isti pijedestal. Klasično ili moderno, elegantno ili kič, unikatna ili serijska proizvodnja – sve je to postalo jednako u ovoj čitaonici.

Roze namestaj 08

Možete li predpostaviti u kojoj boji je nameštaj u eksterijeru? Naravno, roze…

Roze namestaj 06

Foto: © Ricardo Páramo

Pogledajte kako izgleda biblioteka na otvorenom spakovana u svetleću kocku.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *