Arhitektura, Izdvojeno

Biblioteka na otvorenom koja se noću sklapa u svetleću kocku

Ova minijaturna drvena biblioteka u predgrađu Toronta dizajnirana je tako da podstakne žitelje da međusobno razmenjuju knjige.

Na obodu novog gradskog trga instalirana je mala priručna biblioteka Story Pod, besplatna za korišćenje za sve građane koji žele da se odmore i uživaju u knjizi. Story Pod je zapravo crna drvena kutija koja se ujutru otvara poput knjige a zatvara noću u svetleću kocku.

Story Pod

Story Pod 01

Posetioci mogu uzeti knjigu, sesti na klupice integrisane u biblioteku i čitati u miru. Isto tako mogu i ostaviti svoju knjigu na poklon, kako bi drugi posetioci uživali u njoj.

Story Pod 02

Noću se biblioteka zatvara u kocku i zaključava a LED rasveta, koja se napaja preko solarne ploče na krovu, kroz vertikalne šupljine između letvica sija poput fenjera.

Story Pod 03

Ova minijaturna biblioteka dizajnirana je sa namerom da podrži i podstakne čitanje knjiga i da motiviše razmenu knjiga među stanovnicima ovog predgrađa Toronta.

Story Pod 04

Čitava struktura zauzima površinu od 2,4×2,4 metra, dok je njena visina tri metra. Za izradu Story Poda korišćene su drvene ploče standardnih dimenzije kako bi količina otpadnog materijala bila što manja, piše Dezeen.

Story Pod 05

Zajednica je prihvatila ovaj projekat svim srcem. Nijedna od postavljenih knjiga ne nedostaje, a konstantne donacije novih dela uskoro će pleplaviti StoryPod.

– izjavio je jedan od partnera u Atelier Kastelic Buffey, firmi koja je tvorac ove instalacije.

Story Pod 06

Story Pod deo je globalnog projekta Little Free Library, koji je otpočeo u Vinskonsinu 2009. godine, s idejom da se podstakne opismenjavanje ljudi širom sveta.

Story Pod 07

Story Pod 08

Pogledajte i kako izgleda fotelja koja služi i kao biblioteka.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *