Arhitektura

Modularni zeleni zid stvara energiju zahvaljujući mahovini

Spoj arhitekture i biohemije izrodio je izum koji objekte maksimalno prilagođuju prirodi.

Studentkinja arhitekture iz Barselone Elena Mitrofanova i biohemičar Paolo Bombelli dizajnirali su modularne zelene zidove koji prave energiju. Zid se sastoji od sistema glinenih posudica koje u sebi nose mahovinu. Ovaj sistem je u stanju da generiše energiju putem bakterija koje živi u simbiozi sa mahovinom.

Pogledajte video o zelenim zidovima s mahovinom:

Kada mahovina vrši fotosintezu, određena organska jedinjenja oslobađaju se u zemlju kroz korenski sistem. Bakterije se hrane ovim jedinjenjima razbijajući ih i oslobađajući sporedne komponente od kojih su neke slobodni elektroni. Zemlja u kojoj je mahovina zasađena sadrži karbonska vlakna, koja privlače slobodne elektrone, poput anoda, i na ovaj način nastaje električna energija.

Modularni zeleni zid 02

Glinena posuda, u kojima je postavljena mahovina, nema nikakav završni premaz kako bi apsorbovale malu količinu kišnice i tako održavale vazduh oko mahovine vlažnim. Njihova unutrašnjosti premazana je zaštitnim slojem, kako eventualna veća količina vode ne bi procurela i pravila problem na fasadi. Osim ovoga, oblik posuda je takav da štiti mahovinu od direktnog sunčevog zračenja.

Modularni zeleni zid 03

Autori ovog projekta istakli su da bi ovaj sistem bio posebno efikasan u severnim zemljama gde bi zbog manje količine sunčevog zračenja bio delotvorniji od standardnih sistema fotonaponskih ćelija, a s druge strane u severnim predelima mahovina efikasno raste, piše Archdaily.

Modularni zeleni zid 04

Mahovina nije jedina vrsta biljke koja bi se mogla koristiti u ovom sistemu. Međutim, odabrana je zbog smanjene potrebe za količinom sunčevog zračenja, kao iz bog velike tolerancije na sušu i nezahtevnog održavanja.

Modularni zeleni zid 05

Modularni zeleni zid 06

Modularni zeleni zid 07

Pogledajte i kako izgledaju zeleni zidovi s mahovinom za enterijere:

Mahovina na zidovima kupatila

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *