Arhitektura, Izdvojeno

Svaki stan u ovoj drvenoj kuli ima na terasi po jedno stablo

Kula u Torontu osmišljena je tako da se lako može razmontirati kada joj prođe životni vek.

Arhitektonski biro Penda, u saradnji s konsultantom za drvene konstrukcije Tmber, prezentovao je projekat kule u Torontu od 18 spratova koja će se graditi od drveta. Okosnicu ovog zelenog objekta, koja se ugleda na obližnju zgradu Habitat 67 koju je projektovao Moshe Safider, čine cela stabla drveća koja će krasiti svaki stan, odnosno, svaku pripadajuću terasu.

Stabla drveća i zelenilo oživeće fasadu, a to će pritom i pozitivno uticati na ekologiju i održivost životne sredine.

 

„Naši gradovi napravljeni su o čelika, betona i stakla. Ako u šetnji ugledate ozelenjenu kulu napravljenu od drveta, to će napraviti interesantan kontrast. Stabla drveća i zelenilo oživeće fasadu, a to će pritom i pozitivno uticati na ekologiju i održivost životne sredine.“ – navodi Kris Pret, arhitekta iz Pende za ArchDaily.

Zelembaći za zelenu gradnju

Kanadska vlada prepoznala je važnost drvenih objekata pa je zato donela uredbu o beskamatnom kreditiranju izgradnje ovakvih zgrada u iznosu od 10 do 20%.

Ova kula od 62 metara prostiraće se na 5.000 kvadrata, a velika većina prostora biće rezervisana za stanove. Samo će prizemlje sa svojih 550 kvadrata biti ostavljeno za javni prostor sa kafićima, prodavnicama i restoranima.

Sagradi pa razgradi!

Po završetku temelja, prefabrikovani lamelirani paneli biće isporučeni na gradilište gde će biti montirani na licu mesta. Ovaj proces omogućava bržu i tišu izgradnju s manje otpada nego što je to slučaj kod klasične tehnike izgradnje. Beton i čelik biće primenjeni u minimalnoj količini i to samo na kritičnim delovima kao oslonci lameliranim panelima. Čak i ovi delovi biće projektovani tako da se vodi računa šta će s njima biti kada prođe životni vek zgrade.

Projektovali smo zgradu tako da se lako može demontirati i da se svi vredni materijali mogu ponovo upotrebiti.

„Delovi objekta kao što su žice i bakar biće u budućnosti deficitarni. Rušenjem zgrada na konvencionalan način ovi dragoceni materijali se gube. Zato smo projektovali zgradu tako da se lako može demontirati i da se svi vredni materijali mogu ponovo upotrebiti.“ – navode inženjeri iz Pende.

Drvena simbioza

Velike otvorene terase biće opremljene ventilacionim sistemima koji će omogućiti gajenje povrća, sadnju dekorativnog bilja ali i celih stabala drveća koja ne samo da će stanarima obezbediti privatnost već će i ukrasiti fasadu. Postavljanjem stabala na zgradu napravljenu od drveta pravi se dodatna simbioza koja će pozitivno uticati i na ceo kvart. Naime, drveće će direktno uticati na smanjenje CO2 u atmosferi što će dovesti do čistijeg vazduha u komšiluku.

Foto: Penda

Kada ste već tu, pročitajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *