Arhitektura, Izdvojeno

Rezervoari za gorivo u Švedskoj postaju stambeni objekti

Rekonstrukcija nekadašnje industrijske zone predstavlja ujedno i prvi projekat renomiranog studija Herzog & de Meuron u Švedskoj.

Jagma za životnim prostorom istiskuje industriju daleko od gradova. Čak i nekadašnja fabrička postrojenja postaju stambeni objekti, a najnoviji primer stiže nam iz Stokholma gde će poznati studio Herzog & de Meuron u saradnji sa pejzažnim arhitektonskim firmama Piet Oudolf i LOLA izvesti projekat rekonstrukcije starih rezervoara za gorivo u prostor pogodan za život i rad.

Pored rezervoara će nići kula visine 100 metara zvezdaste osnove koja pruža više dnevnog svetla u stanovima.

 

Rezervoari za gorivo se nalaze u okviru novoformiranog Nacionalnog urbanog parka nazvanog Ekoparken, koji je nastao od nekadašnje industrjiske zone. Ovaj prostor pruža osećaj prisnosti sa prirodom iako se nalazi u neposrednoj blizini urbane zone, piše ArchDaily.

Na ovoj lokaciji smešteni su brojni industrijski objekti iz 19. veka, koje je projektovao arhitekta Ferdinand Boberg, uključujući i dva rezervoara za gorivo izvedena od opeke. Prema predstavljenom projektu, ova dva objekta će pretvorena u stambenu zgradu.

Galerija od rezervoara

U njihovoj neposrednoj blizini su i dva čelična rezervoara iz 20.veka koji će doživeti najveću transformaciju. Manji i stariji objekat dobiće novu namenu i postaće izložbena dvorana, dok će susedni objekat, visine 100 metara, postati objekat kombinovane namene. U njemu će biti smešteni stanovi na 45 spratova, dok će u prizemlju biti galerijski prostor kao i kafe, pekara, prodavnica i igraonica.

Dizajn stambene kule razvio se od cilindričnog oblika rezervoara, koji je kroz projekat transformisan u zvezdastu strukturu kako bi se u stanovima obezbedilo što više dnevnog svetla.

Pejzažne arhitekte iz studija Piet Oudolf i LOLA osmislile su okolni predeo kao povezani sistem livada, igrališta i vijugavih staza koje su u prisnoj vezi s prirodom.

Ovaj projekat predstavlja samo deo glavnom projekta Norra Djurgardsstaden, koji ima za cilj da razvije novu zajednicu stambenih, maloprodajnih i poslovnih objekata. Prema ovom projektu planira se izgradnja stanova za 10.000 ljudi.

Rendering: Herzog & de Meuron/Piet Oudolf/LOLA

Kada ste već tu pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *