Jedna velika porodica u Japanu, čiji su članovi do sada živeli odvojeno, odlučila je da u budućnosti živi pod jednim krovom. Školica je poslužila kao rešenje!

Uobičajena je situacija da članovi porodice koja se širi žele da se stambeno odvoje i osamostale. Međutim, ova porodica imala je drugačije planove.

Njihova ideja, koju su izložili arhitektonskoj firmi Hiramoto Design Studio, bila je da se stvori prostor koji bi osobama naviknutim da žive samostalno, obezbedio prijatno i prijateljsko okruženje koje će sve članove držati na okupu ali sa određenom distancom. U tome im je pomogla jedna dečija igra!

 

Podelom prostora kao u Školici napravljeno je okruženje koje sve članove drži na okupu ali sa određenom distancom.

Objekat, simbolično nazvan Hopscotch House, podeljen je na sekcije sa posebnim funkcijama, a njihova organizacija inspirisana je Školicom. Ova čuvena dečija igra popularna je širom sveta, a u njoj igrači skakuću od polja do polja po šemi nacrtanoj gredom na betonu ili asfaltu.

Kako bi se funkcionalnije organizovao prostor, planirano je da kuća od 155 kvadratnih metara bude organizovana samo na jednoj etaži i to rasporedu sekcija po sistemu „1+2+1+2+1“ – kao u Školici, piše ArchDaily.

Osnova kuće urađena po sistemu dečije igre Školica

Slobodni i osamljeni prostori

Kako navode arhitekte, ovakva organizacija dovela je do sledećih rešenja dizajna. „S obzirom na to da postoje odvojeni delovi koji čine celinu, bilo je potrebno napraviti slobodne prostore koji povezuju ali ujedno i razdvajaju – to su zajednički prostori. Drugi su osamljeni prostori, gde svaki ima svoju specifičnu funkciju, namenjen je pojedincu i omogućava mu da se opusti i osami“ – kažu arhitekte.

Glavna okupacija arhitekata bila je kako da se dovoljna količina svetla i vazduha dovede u sve delove ali i u sam centar kuće. To je omogućeno formiranjem otvorenog dvorišta usred kuće.

Otvoreno dvorište u centralnoj zoni kuće ne samo da omogućava provetrenost soba već omogućava da i unutrašnje prostorije budu osvetljene prirodnom svetlošću.

Prostori dvojne namene takođe su korisni kao koridori za povezivanje pojedinačnih jedinica. Ovim je smanjen prostor namenjen cirkulaciji, odnosno, hodnicima.

Ova kuća omogućava da ukućani lako povežu ukoliko to žele, ali i da se osame ako im se to čini kao bolja opcija u bilo kojem trenutku.

Tako je dobijena porodična kuća omogućava da ukućani lako povežu ukoliko to žele, ali i da se osame ako im se to čini kao bolja opcija u bilo kojem trenutku.

Presek kroz kuću

Foto: Koji Fujii / Nacasa&Partners

Kad ste već ovde…