Arhitektura, Intervju

Arhitekta Marko Runjić: Kako izgleda rad u Kataru

Sve se više domaćih inženjera odlučuje za rad u arapskim zemljama. Saznajte u ovom intervjuu kakvi su uslovi rada, šta se očekuje od znanja i kolike su naravno plate ali i troškovi u Dohi.

Brzorastuće ekonomije kao one što su arapskom svetu zahtevaju veliki priliv radne snage i to u različitim disciplinama i stepenima obrazovanja. Nama je posebno interesantna velika potražanja za arhitektama koji rade na projektima o kakvim kod nas mogu samo da sanjaju. U izgradnji gradova iz peska učestvovao je iz novosadski arhitekta Marko Runjić iz studija Rudesign pa smo iskoristili priliku da ga pitamo kako je izgledalo raditi u Kataru i kako je, za početak, tamo otišao:

– Za rad u Kataru saznao sam preko libanske agencije iz Novog Sada. Predstavnici agencije su me kontaktirali jer su posetili jedan od enterijera koje sam radio. Zakazali su mi prvo neformalan sastanak, na kom sam predstavio svoj porfolio i iskustvo a posle par dana i sledećeg sastanka su mi predočili uslove za odlazak u Katar na projektu renoviranja hotela Šeraton u Dohi. Po prihvatanju ponude i predaji potrebne dokumentacije, na vizu se čekalo više od mesec dana, kad mi je javjeno da je viza gotova i karte kupljene, imao sam svega pet dana da se spremim i krenem.

marko-runjic-katar
Novi hotel Šeraton u Kataru na kojem je radio Marko Runjić

Šta se očukuje od arhitekte da zna? Inžinjeri arhitekture u Kataru mogu raditi na velikom spektru pozicija koje se nude u zavisnosti od godina i vrste iskustva. Očekivanja poslodavca su u skladu sa vrstom poslova. Od početnih pozicija koja su u rangu crtača preko nadzora pa sve do pojektnih menadžera. Struktura posla je jasno definisana pošto je tržište uređeno.

Koje je radno vreme? Jesu li slobodni vikendi? Tipična radna nedelja traje 48 sati u šest osmočasovinh radnih dana ali se često radi i po 10 ili 12 sati. Neradni dan je petak i u retkim slučajevima subota. Radno vreme zavisi od vrste projekta, odnosno rokova za završetak istog.

Treba takođe voditi računa uslovima iz ugovora i o tome da li je prekovremeni rad plaćen ili ne.

Na kom nivou je znanje naših arhitekata u poređenju sa strancima? Inženjeri sa ovih prostora se uglavnom dobro snalaze, posebno oni sa preduzetničkimi duhom ili oni koji su imali iskustvo samostalnog vođenja projekata. Širok spektar opšteg znanja koje je karakteristično za naše prostore vrlo je korisno u snalaženju u novoj sredini i domaći inženjeri se većinom dobro pozicioniraju.

Koji softver je najzastupljeniji? AutoCAD je ubedljivo najzastupljeniji programski ala a koriste se i 3D Max, Revit, Sketchup i drugi programi – naravno uglavnom u legalnom obliku.

Koje su prosečne plate za naše radnike?

Prosečne inženjerske plate su višestuko veće u odnosu na plate u Srbiji i kreću od 1.500 do 2.000 dolara za mlađe arhitekte i idu naviše 2-3 puta u zavisnosti od pozicije i godina iskustva.

A zdravstveno osiguranje? Pri sklapanju ugovora sa poslodavcem ili posredničkom agencijom treba pažljivo proučiti detalje vezane za zdravsteno osiguranje. Svaki zaposleni sa radnom vizom dobija pravo na zdravsteno osiguranje ali proces izrade ID-a (lične karte) koji prehodi osiguranju može potrajati i par meseci pa je uputno izraditi putno osiguranje za ovaj period, pre polaska.

Koliki su troškovi života u Dohi? Troškovi života su uglavnom nisu veliki. Hrana, garderoba i taxi prevoz su kao i kod nas, dok je npr. gorivo nekih 6-7 puta jeftinije tako da u trenutcima odmora možete sesti u auto i odvesti se na neku udaljenu plažu ili šoping mol.

Ono što je dosta skuplje jeste smeštaj koji se kreće od 300-400 dolara za sobu dok su cene rentiranja stana od 1.000 do 2.000 dolara.

Kako se podnosi arapska klima? Visoke temperature su nešto na šta se morate navići ako odlučite da provedete neko vreme u ovoj arapskoj zemlji. U toku tri meseca leta temperature se uglavnom kreću oko 40 stepeni. Ono što je dodatni problem jeste što su temperature u klimatizovanim kancelarijma ponekad samo 19-20 stepeni pa nagle promene u odnosu na spoljašnje uslove mogu biti jedna od teškoća adaptacije.

Kakvi su uslovi rada u Kataru? Iako je tržište dosta strukturno organizovano, uslovi i podela rada u Kataru mogu biti i prilično haotični, posebno ako je u sklopu nekog gradilišta ili u nekom većem sistemu. Vrlo je verovatno da ćete sedeti u kancelariji sa deset ili više ljudi sa različitih delova sveta koji pričaju uglas ili se često seliti iz jedne u drugu kancelariju a nije nemoguće ni da na par sati ostanete bez struje ili interneta.

Kakav je društveni život u Dohi? Opcije za društveni život i zabavne programe su još uvek oskudne, delom zbog manjka slobodnog vremena. Za lokalce vikendom-petkom to je uglavnom celodnevni odlazak u šopinhg mol ili na plažu. Za strance odlazak u barove ili kubove u kojima se može konzumirati alkohol isključivo u inostranim lancima hotela.

Budući planovi? Dubai! Ali o tome su sledećem intervjuu! 🙂

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. branislav petronijevic

    ima li posla za molera, ja sam moler

Ostavite odgovor

Obavezna polja *