Centar Novog Sada u 3D prikazu; Foto: Google Earth
Softver

I Novi Sad na Google Earthu dobio treću dimenziju

Ova prostorna simulacija daje uvid o prirodnom pejzažu Novog Sada, ali i o izgrađenoj infrastrukturi i površini vojvođanske prestonice.

3D vizualizacija gradova nastavlja se u Srbiji. Posle Beograda, sada imamo priliku sa sagledamo i područje Novog Sada. Koje prednosti i benefite donosi ovakav način spoznaje grada?

Za razliku od dosadašnje dve dimenzije u kojima smo viđali Novi Sad na mapama i planovima, po prvi put možemo da steknemo uvid i u volumen, odnosno treću dimenziju.

Na osnovu položaja senki, stanja zelenila i stepena izgrađenosti prikazanih gradilišta, procenjujemo da je snimak načinjen u podnevnim časovima tokom letnjih meseci.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Novi drumsko-železnički most na Dunavu takođe je prikazan u 3D; Foto: Google Earth

Kasarne izuzete od 3D prikaza

3D prikazom obuhvaćeno je gradsko područje od Futoga do Petrovaradina, ali i potez od Klise do Sremske Kamenice. Na primeru Novog Sada moguće je zapaziti vrlo razvijenu gradsku sredinu, koju pod pravim uglom tranširaju mnogobrojni bulevari.

Detaljnom analizom opisanog područja mogu se zapaziti lokaliteti izuzeti od trodimenzionalnog prikaza. Reč je o kasarnama u predelu Limana, Jugovićeva i Petrovaradina, te ovi delovi grada poseduju insuficijentno modelovan urbani prostor.

Trodimenzionalni prikaz Novog naselja; Foto: Google Earth

Postavlja se pitanje da li je mogao da se izabere povoljniji period za snimanje.

Ova prostorna simulacija daje uvid o prirodnom pejzažu Novog Sada, ali i o izgrađenoj infrastrukturi i površini grada. Visokom rezolucijom jasno se sagledavaju ukrasni ornamenti objekata kulturno-istorijskog centra, mostovi, Petrovaradinska tvrđava, pa čak i neki spomenici.

Na satelitskom snimku se prepoznaju i mnogobrojna gradska gradilišta, neka manja, neka veća, ali pogled na centar Novog Sada pruža informacije o prošlogodišnjim radovima na Pozorišnom trgu.

S obzirom na to da većina potencijalnih turista često pre dolaska na izabranu destinaciju pogleda ovakve modele gradova, postavlja se pitanje da li je mogao da se izabere povoljniji period za snimanje.

Pogled na centar grada pruža informacije o prošlogodišnjim radovima na Pozorišnom trgu; Foto: Google Earth

Šta od toga imaju arhitekte

Ova alatka može biti zanimljiva arhitektama jer od sada mogu da postave model budućeg objekta u 3D okruženje i sagledaju kako će on izgledati u izgrađenoj matrici Novog Sada.

Za ovo je, doduše, potrebna Pro verzija Google Eartha, a model se pravi u popularnom 3D programu SketchUp.

Petrovaradinska tvrđava; Foto: Google Earth

I Niš u 3D

Iako su na internetu prisutni mnogobrojni snimci zabeleženi dronovima, u slučaju manipulacije ovakvom 3D mapom, Google Earth pruža mogućnost detaljnije procene odnosa objekata, veličine urbanog područja, količine zelenila, pa čak i stanja saobraćaja.

Ovakve mape su zbog toga multifunkcionalne, mogu čak i da imaju uticaj na buduće planiranje grada, da daju informacije o visini i obliku zgrada i njihovom uticaju na okolinu ili pak u planiranju novih prostornih repera.

Za sada, malo gradova u našem okruženju može da se pohvali ovakvim načinom prezentovanja u javnosti. Sigurni smo da će ova trodimenzionalna mapa Novog Sada, a odnedavno, i Niša opravdati svoj potencijal, ali i da će se ovakav trend nastaviti i u drugim gradovima širom Srbije.

Novi Sad na Google Earthu možete pogledati ovde.

Foto-galerija

Centar Novog Sada u 3D prikazu; Foto: Google Earth
Centar Novog Sada u 3D prikazu; Foto: Google Earth

 

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *