Sve više nekretnina u Velikoj jabuci iznajmljuje se na Airbnb-ju Foto: Pixabay
Aktuelno

Rat agencija: U Njujorku ima više stanova na AirBnB-ju nego za dugoročno iznajmljivanje

Gradsko stambeno tržište, koje je u Velikoj jabuci uvek bilo oskudno, sada je veoma blizu ozbiljne krize i to se verovatno neće promeniti u skorije vreme.

Prema najnovijem izveštaju američke kompanije Douglas Elliman, u Njujorku se trenutno vode pravi „mini-ratovi“ oko iznajmljivanja nekretnina.

Na celom Menhetnu, u Bruklinu i severozapadnom Kvinsu broj stanova za iznajmljivanje kretao se oko 10.000 jedinica, dok je od aprila ta cifra pala na samo 7.669, što je za nekoliko hiljada manje od broja Airbnb iznajmljivanja za ceo apartman ili celu kuću u Njujorku.

Prema podacima dobijenim od analitičarske kompanije AirDNA, to su tačno 10.572 nekretnine, dok je na sajtu Inside Airbnb i još jednoj platformi koja vrši prikupljanje podataka o iznajmljivanju taj broj još veći, odnosno 20.397.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pojedine procene pokazuju da se na Airbnb oglašava čak 20.397 nekretnina; Foto: Pixabay

Pad krenuo od početka pandemije

Od kada je Airbnb došao na scenu, 2008. godine, već je postojala bojazan da će kompanija za kratkoročno iznajmljivanje iscrpeti fond stanova za regularno iznajmljivanje, uzrokujući time porast cena iznajmljivanja i kupovine nekretnina u gradovima poput Njujorka i San Franciska gde je već vladala nestašica za stanovima za dugoročno iznajmljivanje.

Prema istraživanjima Inside Airbnb i AirDNA, apsolutni broj dostupnih stanova i kuća na sajtu koji se odnose na Njujork dostigao je svoj vrhunac pre pandemije i od tog perioda počinje da se smanjuje.

Ipak, sada postoji razlika, jer postoji nedovoljan broj stanova na tržištu, te Airbnb ipak čini većinu dostupnih stanova za iznajmljivanje, piše Curbed.

U Njujorku već neko vreme vlada nestašica za stanovima za dugoročno iznajmljivanje; Foto: Pixabay

Cene zakupa imaju trend rasta, a dozvole za izgradnju novih jedinica padaju u dvocifrenom procentu.

Svoje podatke o listama ili rezervacijama Airbnb ne objavljuje i ne želi da komentariše cifre koje su obznanili Inside Airbnb i AirDNA, iako su njegovi predstavnici bili voljni da potvrde da je broj raspoloživih nekretnina u Njujorku pao od početka godine.

Ukazali su na nekoliko faktora koji su možda doveli do nedostatka stanova i nijedan od njih nije povezan sa Airbnb.

„Tokom protekle dve godine, naša celokupna ponuda prostora na teritoriji grada se smanjila i sada predstavlja delić procenta gradskih jedinica za iznajmljivanje. Pritom, cene zakupa nekretnina imaju trend rasta, a gradske dozvole za izgradnju novih jedinica padaju u dvocifrenom procentu“ – rekao je portparol kompanije.

Cene zakupa nekretnina u Velikoj jabuci imaju trend rasta; Foto: Pixabay

Nevalidni podaci trećih lica

Kompanija je uvek izričito poricala da igra bilo kakvu ulogu u nedostatku stanova, insistirajući na tome da oni omogućavaju ljudima da borave u skupim gradovima po pristupačnim cenama te ne moraju da ih napuste.

Takođe ističu da podaci trećih lica, odnosno sajtova, mogu biti nevalidni kada se, na primer, neka jedinica prikazuje kao aktivna, a u pitanju je gradska kuća koju vlasnici iznajmljuju samo kada putuju, što znači da je objekat dostupan samo tokom nekoliko nedelja u godini.

Ipak, iako Inside Airbnb i AirDNA možda precenjuju broj jedinica za iznajmljivanje na Airbnb, verovatno je da je taj broj ipak u nekim okvirima tačan.

Sve više nekretnina postaju stambene jedinice za kratkoročni zakup; Foto: Pixabay.com

Neto efektivna srednja cena zakupa na Menhetnu raste iz godine u godinu.

Postavlja se glavno pitanje: Da li je važno što trenutno ima više Airbnb-jevih nego oglasa za dugoročno iznajmljivanje? Pa, svakako da je bitno, jer to ukazuje na činjenicu da se ljudi bore oko svakog pristojnog stana koji se pojavi na tržištu, jer sve više njih postaju stanovi za kratkoročni zakup.

Gradsko stambeno tržište, koje je u Velikoj jabuci uvek bilo oskudno, sada je veoma blizu ozbiljne krize i to se verovatno neće promeniti u skorije vreme.

Neto efektivna srednja cena zakupa na Menhetnu raste iz godine u godinu i trenutno iznosi rekordnih 3.925 dolara, a broj jedinica za iznajmljivanje je imao najznačajniji godišnji pad u istoriji, te Miler Samuel iz kompanije Douglas Elliman ističe: „Tržište se ne okreće, ono se zapravo ubrzava. Veća pristupačnost nije odmah iza ugla.“

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *