Aktuelno, Arhitektura

Traži se muškarac arhitekta da u suknji prošeta po zgradi koju je projektovao

Trend providnih podova u javnim zgradama odavno je uzeo maha. No, konačno je neko skrenuo pažnju javnosti na jednu sasvim očiglednu manu kod ovakvog rešenja.

Prašina se, kao što to obično biva, digla nakon jednog kratkog tvita koji je postavila novinarka Carolina A. Miranda iz kulturne redakcije Los Anđeles Tajmsa. „Ideja: Od svih muških arhitekata bi trebalo tražiti da se prošetaju po sopstvenim zgradama u suknji“, glasio je njen komentar koji je izazvao lavinu komentara i veliku podršku od strane ženske arhitektonske zajednice. Štaviše, pojedine dame su predložile da bi ideju trebalo proširiti i ubaciti i visoke štikle „u miks“, pa čak i dečja kolica.

Suknja na usijanom providnom podu

Iako ideja na prvi pogled nekome može delovati šašavo, iza njega stoji kritika koja je sasvim na mestu. Iako se poslovne zgrade projektuju tako da budu pristupačne i muškarcima i ženama, pojedina rešenja u dizajnu jednostavno nisu pogodna za sve i potrebno je samo malo razmisliti da bi se videlo zašto. Iako se to ne govori naglas, od poslovne žene se prosto očekuje da u svakom momentu izgleda profesionalno, pa čak i atraktivno jer joj to dodatno daje na ugledu. Na sve to, ženska poslovna odeća prosto uključuje i suknje koje je nezgodno nositi kada hodate po providnom podu!

Međutim, nisu samo poslovno-komercijalne zgrade problematične. Ovaj problem prisutan je i na arhitektonskim fakultetima širom sveta. Jedan od učesnika u ovoj tviter diskusiji, John Hill sa platforme Archidose, ukazao je na dizajn katedre za arhitekturu državnog koledža u Njujorku koju je projektovao arhitekta Rafael Vinoly, a završena je 2009. godine. Jedan o učestalih komentara na tviteru odnosio se upravo na to da bi savremene arhitekte u 21. veku „trebalo da znaju bolje“.

No, ma koliko providni podovi bili učestali u zgradama arhitektonskih fakulteta u Americi, zanimljiv je podatak da u poslednjim godinama preko 40% arhitektonskih diploma biva uručeno ženama koje kroz iste ove hodnike prolaze čvrsto držeći suknju u rukama da se ni slučajno ne rašire u nezgodnom momentu.

U grupu sličnih „nenamerno šovinističkih“ enterijera spadaju i brojne „instagram-friendly“ građevine poput futurističkih Apple prodavnica i drugih popularnih objekata. I, u suštini, svi enterijeri koji u sebi sadrže primamljive staklene stepenice.

Čik se ovde popni u suknji! Nova Apple prodavnica u Šangaju (Bohlin Cywinski Jackson Architects)

Pametniji dizajn

Američka kritičarka Joanne McNeil najbolje je sumirala ovu problematiku u svom radu objavljenom još 2010. godine. Tada je rekla:

„Ako bih htela da otvorim nekakvu prodavnicu i za tu priliku unajmim arhitektu i on mi donese nacrte koji uključuju staklene stepenice, rekla bih mu da odlazi i da mi se više ne vraća. Ako arhitekta nije dovoljno intuitivan da shvati da bi ženama u suknjama moglo da bude neprijatno dok hodaju u takvom prostoru (bilo to staklo zamućeno ili ne) ko zna kakve bi druge greške napravio u istom projektu?“ 

Izvor: LA Times

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *