Atmosfera na štandu Galloti & Radice, foto: imm cologne
Nameštaj i oprema, Sajmovi

IMM 2019: Svi luduju za somotom, ovalnim stolovima i mid-century stilom

Sajam nameštaja IMM u Kelnu već dugo služi kao ozbiljna uvertira u izlagačku sezonu jer u ta četiri dana koliko traje sajam dobijamo priliku da zavirimo u skoro sve dominantne trendove, pravce i materijale što se tiče dizajna enterijera.

Ove godine, sajam je trajao od 18. do 22. januara i pod jednim krovom obuhvatio je više stotina izlagača iz ukupno 145 zemalja. Kao što to obično i bude, najveću pažnju privukli su proizvođači iz Italije, Nemačke i Skandinavije, ali bilo je i par iznenađenja kao što je koncept Das Haus, miljenik na društvenim mrežama kojem ćemo se kasnije vratiti.

Prošlogodišnji trendovi i dalje dominantni

Priča o savremenom izrazu koji smo mogli da vidimo pod IMM krovom praktično se nastavila tamo gde je stala prošle godine i nažalost se nije baš mnogo pomerila unapred. Drvo je i dalje u modi, a još bolje ako ga prate upadljivi metalni detalji, pa možda još i malo mermera. Staklo je i dalje često prisutno u sporednim ulogama u raznim sobama, a i prirodna koža je uspela da opstane u trendu. Naravno, tu su i ovalni elementi koje su kao po naredbi gotovo sve kuće uvrstile u svoje izložbe. Neki su tu samo kao ornamenti, dok su drugi (poput stolova i ogledala različitih veličina) našli i praktičnu funkciju.

Retro elementi prisutni su gde god da se okrenete, a pošto savremene kuće iz godine u godine postaju sve pametnije (ili, barem, tehnički naprednije), postoje dobre šanse da ćete se zbog tog miksa napredne tehnologije u naizgled retro okruženju makar pomalo osećati kao u nekoj Black Mirror epizodi.

Odličan primer za sve gore navedeno vidimo u uglađenoj kolekciji kuće Rolf Benz (Italija) čiji su se dizajneri očigledno opredelili za igru na sigurno.

https://www.instagram.com/p/BsqZzB-jryL/

A po čemu je ova godina drugačija od prošlih?

Čini nam se da se glavna razlika u odnosu na ranije godine ogleda u izboru boja koji je konačno nešto odvažniji nego pre. I dalje je tu čitava pastelna paleta i sve nijanse sive, ali oku ugodni tamni tonovi i kombinacije distinktivnih šara stigle su kao pravo osveženje nakon duge dominacije nežnih boja.

U tom kontekstu, Zanotta (Italija) je, na primer, dala sasvim pristojan odgovor na sve gore navedene teme i opremila dnevni boravak u kojem bi skoro svako želeo da se odmori nakon dugog radnog dana.

Foto: Zanotta Facebook

Somot je dominirao štandovima kao i ovalni stolovi u svim mogućim kombinacijama materijala.

Veliku pažnju na sajmu, a posebno na društvenim mrežama, dobio je štand studija Truly Truly (Holandija) koji predvodi dizajnerski par Booy iz Australije. U svojim radovima, ovi dizajneri vešto se igraju teksturama i materijalima poput žice, plastike i metala.

No, kao što smo i na početku spomenuli, njihov jednostavan (ali efektan) koncept Das Haus pokazao je da uz lukavo korišćenje boja (u ovom slučaju žute) i teksturisanih obloga, skoro svaki moderan enterijer može da deluje kao umetnički eksponat. Slične ideje prisutne su bile i kod drugih izlagača, ali niko nije ostavio tako snažan dojam kao Truly Truly tim.

https://www.instagram.com/p/BsoEYREA9Bz/

Foto: imm cologne

Luksuz sa somotskom mašnom

Što se materijala tiče, i ovde se desilo isto što i na modnoj sceni tokom prošle godine: somot se ušunjao na sporedna vrata, osvojio dizajnere vrhunskog ranga i odlučio tu da ostane. Kao materijal za oblaganje nameštaja, somot deluje vrlo elegantno i daje određenu notu luksuza za koji vam nije potreban ogroman budžet (mada isti nije ni na odmet), zbog čega njegova popularnost u poslednje vreme ni ne treba da čudi.

Nešto muževniju notu toj temi dodali su Gallotti&Radice (opet Italija) koji su u svoje kolekcije uvrstili apsolutno sve trendi motive (metal, mermer, somot, nežne tamne nijanse i obline) i od toga uspeli da dobiju odličan rezultat.

Foto: Gallotti&Radice Facebook

Višenamenski nameštaj za savremenog korisnika

Modularni nameštaj i dalje je vrlo aktuelan, što ne treba da čudi jer odgovara na sve kriterijume koje zadaju stambene (ne)prilike savremenog čoveka. Prvo, rasklopivi elementi ili oni koji u sebi kriju neku naizgled tajnu funkciju su odličan izbor za stanove male kvadrature, jer mogu i da vam uštede vreme pri spremanju, a pritom su i posve šarmantni.

Baš take predmete proizvodi mlada dizajnerska kuća EMKO (Litvanija). U njihovom asortimanu nalazi se veliki broj rasklopivih elemenata, dekorativnih predmeta i višenamenskih proizvoda koji mogu da se koriste na različite načine, a videli smo ih i na Sajmu nameštaja u Beogradu pre dve godine gde je toaletni/radni sto Pill bio pravi hit. Iako definitivno nisu jedini proizvođač s IMM liste koji je specijalizovan za proizvode ovog tipa, nama je njihov lukavi dizajn prosto zapao za oko.

Foto: Emko je pronašao novi način da rasklopite stolicu

Drvo i sva njegova lica

Vratimo se sad malo na drvo. Iako je evidentno da iz sezone u sezonu proizvođači praktično forsiraju ovaj materijal kao dominantni motiv u svojim kolekcijama, zanimljivo je kako neki od njih konstantno pronalaze nove načine da iskoriste potencijal ovog materijala i njegove teksture.

U tom smislu su se izdvojile kolekcije kuće More i Kare (Nemačka), iako su im pristupi potpuno različiti. More stabilno stoji tačno na granici savremenog i klasičnog stila, pa samim tim njihova kolekcija cilja na nešto stariju, poslovnu klijentelu koja bi volela da osveži svoj životni prostor elementima koji su prevashodno funkcionalni, a opet tako neodoljivo moderni. Distinktivne šare prirodnog drveta učinile su da se ova kolekcija lako izdvoji u moru sličnih.

https://www.instagram.com/p/BssI4p8A2ug/

Sa druge strane, Kare opet priča neku svoju, jedinstvenu priču. Od ove kuće navikli smo na eklektiku i iznenađenja na svakom koraku, pa ni ovaj put nisu odoleli da nam to upriliče (reći ćemo samo to da je Kare jedan od retkih koji je na IMM došao spreman – i to sa skoro hiljadu novih proizvoda). Ovaj put, izdvojićemo njihov klupski stolić Bosco napravljen od punog drveta u čeličnom “korsetu” koji prosto mami osmeh prolaznika, uprkos tome što zapravo izgleda pomalo “opasno”.

Svi su poludeli za mid-century stolicama koje su se mogle videti na svim štandovima.

No, nije to sve, Kareov tim je uspeo da izvede i klasičnu mid-century stolicu (za kakvim su na salonu praktično svi poludeli) tako da ne izgleda poput drugih – a pritom su je još obukli u somot.

Naravno, kada pričamo o inovativnoj upotrebi drveta u proizvodnji nameštaja, ne možemo da se ne osvrnemo na brend Gie El (Poljska) i njihovu kolekciju Organique. Elementi iz ove kolekcije napravljeni su od međusobno spojenih panela nepravilnih oblika koji izdaleka, tako poređani jedan na drugim, podsećaju praktično na gomilu palačinaka na tanjiru. Ovaj motiv definitivno nije bio čest na salonu i drago nam je da je neko odlučio da napravi ovakav iskorak. Nadamo se da ćemo dogodine videti još takvih primera.

Foto: Gie El

Ko je sve u Kelnu branio čast ex-YU dizajnerske scene?

Na sajmu u Kelnu ove godine svoje proizvode izložilo je oko 30 izlagača iz bivše Jugoslavije, i to mahom iz Bosne i Hercegovine čija je delegacija vrlo ozbiljno prihvatila zadatak trendsetera. Pored seniora sa Balkana kakvi su Artisan, Gazzda, Modul i Mitja, elegantne proizvode vrhunskog kvaliteta pokazao je i bosanski studio Hejmo iz Gradačca.

Foto: Hejmo Facebook

Elegantne stoliće vrhunskog kvaliteta pokazao je i bosanski studio Hejmo iz Gradačca.

Ovaj mladi studio pružio je vrlo zanimljiv i krajnje elegantan odgovor na teme koje su predvodile na sajmu, a kao glavni adut u njihovoj igri istakao se pomoćni stolić Butler. Ovaj jednostavan element savršen je za male dnevne sobe u kojima nema dovoljno mesta da se u njih, pored sofe, ugura i klasičan klupski sto. Tako ovaj jednonogi „poslužavnik“ može odlično da posluži kao mesto za odlaganje pića i asesoara. Drugim rečima, prosto nam je neverovatno da ovaj koncept u svetu nije još popularniji, budući da njegova neodoljivo praktičnost služi isključivo tome da dodatno razmazi korisnike, a pritom izgleda zaista simpatično.

Na samom kraju, pogledajmo i najvažnije momente sa IMM-ovog sestrinskog sajma LivingKitchen posvećenom inovacijama u dizajnu kuhinja i naprednim kućnim tehnologijama.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *