Građevinarstvo, Izdvojeno, Video

TOP 10 sa Sajma građevinarstva u Beogradu 2017.

Mašine koje kontrolišu sateliti, super-tanka vrata, wi-fi pisoar s ekranom i kada za 20 osoba: Ovo je naš izbor sa sajma za vas!

Odsustvo velikih kompanija sa sajma govori puno o stanju građevinarstva u Srbiji ali to nije umanjilo broj posetilaca niti zanimljivosti koje smo na sajmu građevinarstva u Beogradu mogli videti. Beton koji izgleda kao prirodno drvo, inovativni bojleri za Ruse, slovenačka keramika koja želi da uđe u srpska kupatila… sve ovo je zaokupilo našu pažnju pod sajamskim kupolama. Ali, krenimo redom!

Pogledajte našu reportažu sa Sajma građevinarstva:

Portal Gradnja.rs medijski je pokrovitelj Sajma građevinarstva u Beogradu. Igor Conić, urednik portala izveštava za vas u video-prilogu iznad.

1. Satelitske mašine

Odmah na ulasku u zatvoreni deo sajma dočekale su nas mašine. Zbog izuzetno lošeg vremena, dobro je da je većina njih bila izložena u unutrašnjosti sajma. Na štandu poznatog brenda Caterpillara videli smo građevinske mašine koje su povezane sa mobilnim računarima koji imaju vezu sa satelitima. To znači da mašina, bilo da je reč o bageru, rovokopaču ili nekoj drugoj mehanizaciji, dobija putem satelita informacije s parametrima za nivelaciju. Ovo značajno utiče na brzinu, preciznost i, naravno, na uštedu troškova jer na velikim projektima kao što je, na primer, izgradnja puteva svaki centimetar loše nivelisanog terena može puno da košta.

2. Za suvu novogradnju

Mašine za isušivanje vlage bile su veoma tražene tokom poplava u Obrenovcu. Ipak, osnovna uloga ovih mašina jeste da prilikom izrade cementne košuljice ili malterisanja osuše prostor od vlage. Da bi se košuljica osušila prirodnim putem, potrebno je oko tri meseca. Upotrebnom ovih mašina, proces se skraćuje na 10 do 15 dana.

Mašine za isušivanje Dantherm iz WinWella različitog su kapaciteta i cena se kreće od 2.000 do 3.500 evra. Ipak, one se najčešće iznajmljuju i to po ceni od 15 do 35 evra po danu. Za stan prosečne površine 60 m2 potrebno je od 6 do 8 dana kako bi se potpuno isušio. Da biste bili sigurni da su se vaši zidovi dobro osušili kao i da je pod spreman za postavku parketa, to znači da je investitor trebao da izdvoji oko 120 evra po stanu. Pitajte ga da li je to stvarno uradio…

3. Za gasom bogate Ruse

Deo kompanije Metalac jeste i onaj koji se bavi isključivo proizvodnjom bojlera. Najzanimljiviji su nam bili bojleri od 150 i 200 litara sa izmenjivačima toplote namenjeni isključivo za tržište Rusije.

Naime, ovi bojleri, koji se smeštaju uglavnom u podrumske prostorije, namenjeni su za grejanje cele kuće ili stana. Spirala unutar bojlera sa dva priključka na bočnoj strani omogućavaju da se bojler veže sa sistemom centralnog grejanja i da on greje vodu. Tako se pravi ušteda jer se tokom celog zimskog perioda ne troši struja za zagrevanje vode. Ovaj sistem nije nov već je vrlo dugo popularan u Rusiji, Bugarskoj i Ukrajini. Nažalost, kod nas se ovaj način zagrevanja nema primenu jer nema jeftinih izvora energije za grejanje kao što je u Rusiji, na primer, gas.

4. Slovenci nam ulaze u kupatila

Malo ko zna da slovenačka fabrika Gorenje proizvodi i keramičke pločice. Na sajmu su izloženi brojni zanimljivi modeli, a kako smo saznali iz Gorenja, najtraženije su pločice u bež nijansama. Upravo zato je većina izloženih modela upravo u ovim tonovima. Cena po kvadratu ovih pločica je oko 9 evra dok se bordure prodaju po komadu.

Ekskluzivno vam prenosimo informaciju da se je za vreme trajanja sajma, tačnije 19. aprila, započela proizvodnja mrazootpornih pločica, to jest, onih za spoljnu upotrebu. Cena ovih pločica će se kretati oko 13 evra po kvadratnom metru. Pa, neka im je sa srećom!

5. Mi se već znamo?

Prvi put na sajmu izlagao je i zastupnik španske keramike, Porcelanosa Home Concept, koja je inače dobro poznata kompanija našim kupcima ali je njen zastupnik sada EnergyNet.

Predstavljena su dva kupatila: lux i ekonomik. Cene keramike velikih formata 45x120cm, laserski sečene i luksuznog izgleda su od 35 do 50 evra po kvadratnom metru. Zapazili smo i kadu i umivaonik izvedene od Kriona – kompozitnog materijala koji dozvoljava kreiranje tankih ali čvrstih oblika.

Na istom štandu, EnergyNet je predstavio i kotao na pelet i drva kojim se može upravljati pomoću sobnog regulatora. Ovaj kotao moguće je povezati i na podno grejanje – što je vrlo lepo prikazano i na štandu.

6. Toplotna pumpa za celu zgradu

LG je predstavio svoj napredni sistem LG Therma V. Ova toplotna pumpa vazduh-voda idealna je za sve oni koje žele da svoje domove hlade i greju po najnižoj mogućoj ceni. Sistem je u potpunosti kompatibilan sa radijatorima, bojlerima i solarnim panelima, a investicija se isplaćuje u roku od pet do deset godina.

7. Zelena oaza

Malu zelenu oazu unutar sivog i hladnog sajamskog prostora napravio je Semmelrock Stein+Design, proizvođač betonskih elemenata za popločavanje. Kao najpopularniji model ove godine na sajmu pokazao se Bregston Nordic, betonski element koji verodostojno imitira teksturu rustik drveta. Brojni posetioci sajma su se saginjali da ga pipnu ne verujući da je u pitanju behaton

8. Bežični pisoari sa ekranima

Švajcarska kompanija Urimat predstavila je pisoar sa ekranom od 7 inča koji služi prikazivanje reklama. Pisoar od polikarbonata ima USB priključak, zvučnike ali i Wi-Fi pa je reklame moguće strimovati i sa interneta. Sekund emitovanje reklama na ovakvom pisoaru u Švajcarskoj se prodaje za 12 franaka, pa vi sami izračunajte za koliko se ovaj pisoar isplati.

Pisoar je izveden od polikarbonata, istog materijala od kojeg se rade kacige ili karoserije Formule 1. Polikarbonat je, takoreći, neuništiv pa je ovaj pisoar veoma zgodan za javne prostore. Svoju primenu nalaze u stadionima, benzinskim pumpama, tržnim centrima…

Ne samo da zarađjuje, ovaj pisoar i štedi. Sa suvim ispiranjem štedi se do 6 litara po jednoj upotrebi a pisoar se čisti biološkim rastvorom.

9. Kada za 35.000 evra

Ovo je definitivno najveći đakuzi koji smo do sada videli! Prečnika je četiri metra, može da primi čak 20 ljudi a proizvodi ga kompanija MJN iz Smedereva. Dubina bazena je oko jednog metra, a peščani filteri mogu da pročiste svu vodu na svakih desetak minuta. Cena ovog gigantskog đakuzija je 35.000 evra!

10. Super-tanka vrata

Veoma tanki profili na gigantskim vratima dominiraju štandom Elivala. Krilo dužine 3 i visine, takođe, 3 metra modela Minimal Look ima vidan profil debljine svega 3,5 cm. Nosivost ovog izuzetno tankog krila je 320 kilograma što omogućava postavku svih vrsta stakala.

Na istom štandu videli smo i ulazna vrata raskošnog izgleda. Veoma nam se dopao model Xclussive88i2 sa frontom od punog drveta i izolacionom masom kao ispunom. Širina ovih vrata može biti 1,3 s visinom od čak 2,8 metara. Da bi utisak bio kompletan, ova vrata otključavaju se otiskom prsta.

Imate i vi vašeg favorita sa Sajma? Očekujemo ga u komentarima!

Foto, video: Gradnja.rs

Srodni članci na našem portalu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *