Vidite li isprepleteni tonus mišića? Baš jaka zgrada!
Arhitektura

Gradi se neboder koji podseća na IZVAJANO ljudsko telo

Građevince u Kini uskoro očekuje opasan posao – izgradnja ubedljivo najvišeg nebodera u zemlji na čiji izgled su uticali okolni sportski objekti.

Arhitektonski studio Adrian Smith + Gordon Gill objavio je projekat Internacionalnog centra Hong Kong-Šendžen koji bi trebalo da bude visok 700 metara. Time će se ovaj centar naći na trećem mestu najviših zgrada u svetu, odmah posle Burj Kalife u Dubaiju i fascinantne Džedah-kule koja se trenutno gradi u Saudijskoj Arabiji (a koja će se vinuti čitav kilometar u visinu). Pored toga, ovo će biti i najviša zgrada u Kini, što je poprilično ozbiljan podatak, uzevši u obzir da ova zemlja broji rekordan broj super-visokih objekata u svetu.

Ovaj deo grada značajan je po velikom broju stadiona, pa je okrenutost sportu u uticala i na konačan izgled kule.

Centar će se naći u istočnom delu Šendžena, najgušće naseljenom delu grada, u kojem ASGG arhitekte planiraju da izgrade još nekolicinu objekata. Ovaj deo grada značajan je po velikom broju stadiona i drugih sportskih objekata, pa je okrenutost sportu u određenoj meri uticala i na konačan izgled kule. Naime, zahvaljujući oblinama i uvijenoj strukturi, oblik zgrade pomalo podseća na ljudsko telo sa napregnutim mišićima, za šta arhitekte kažu da nije bilo nimalo slučajno.

Fasada objekta bi u potpunosti trebalo da bude izvedena od stakla, a najzabavniji deo projekta sačuvan je za vrh zgrade. Tamo će se naći ogromna platforma sa pogledom na okolinu, kao i restoran, noćni klub, spa centar i drugi zabavni sadržaji.

Veliki planovi za ceo komšiluk

Kako navodi Dezeen, Adrian Smith + Gordon Gill studio ima vrlo ambiciozne planove za ovaj deo Šendžena. Pored ovog objekta, u četvrti Longang podići će se nove stambene zgrade, hoteli, komercijalni prostori, ali i kulturni centar s bibliotekom. Čitavu ovu novu zonu presecaće ozelenjene promenade projektovane tako da mogu da izdrže ćudljivu klimu ove oblasti, uključujući i potencijalne poplave tokom letnjih meseci.

Inače, i sama kula će biti projektovana tako da koristi svoj energetski maksimum. Fasada će biti obložena staklom visokih performansi koje bi trebalo da smanji nivo toplote, dok će se za proizvodnju energije u zgradi koristiti solarni izvori. Način na koji je dizajnirana unutrašnjost zgrade trebalo bi da omogući što bolji protok prirodne ventilacije. U podnožju zgrade nalaziće se velika autobuska stanica, a duboko ispod nje geotermalni izvori energije zahvaljujući kojim će ova zgrada biti potpuno energetski nezavisna.

Vizualizacije: Adrian Smith + Gordon Gill 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *