Most Šeik Sabah IV el Ahmed el DŽabir el Sabah. Foto: Hyundai E&C
Građevinarstvo

Novi most dug 48 kilometara uskoro će oživeti drevni Put svile

Ovaj impresivni betonski gredni most će na otvorenom moru imati prepuste gde konstrukcija dobija pilon koji izgleda kao jarbol na moru. 

Most u Kuvajtu biće dugačak više od 48 kilometra i pridružiće se nedavno završenom kineskom mostu u grupi najdužih mostova preko mora u svetu. Izgradnja mosta zvanog Šeik Sabah IV el Ahmed el DŽabir el Sabah, vredna 3 milijarde dolara, trenutno je jedna od najvećih infrastrukturalnih projekata u svetu.

Novi most će povezati grad Kuvajt na jugu zaliva sa gradom Subija na severu i tako će postati veoma značajan segment generalnog razvojnog plana o obnovi drevne trgovačke rute Puta svile. Put svile je naziv za mrežu karavanskih puteva čiji je glavni cilj bilo povezivanje sredozemlja s istočnom Azijom, a tim putem stizala je roba, začini, svila, staklo i porculan.

Čelični pilon u obliku jarbola; foto: Hyundai E&C

Vožnja oko zaliva traje više od sat vremena, a novi mostu će vreme putovanja skratiti na manje od dvadeset minuta.

U pitanju je betonski gredni most koji će na otvorenom moru imati prepuste gde konstrukcija dobija pilon koji će premostiti veće raspone. Pilon prepoznatljivog izgleda izgleda kao jarbol na moru.

Novi most, koji će se protezati preko Kuvajtskog zaliva, formiraće se kroz dva pravca. Tu je glavna veza koja povezuje Kuvajt i Subiju, ali i Doha veza koja će omogućiti konekciju između grada Kuvajta, Dohe i Zabavnog centra Kuvajt, ArchDaily

Lansirna rešetka za montiranje betonskih nosača; Foto: Hyundai E&C

Investicija koja štedi vreme

Vožnja oko zaliva traje više od sat vremena, a proračuni pokazuju da će se zahvaljujući novom mostu vreme putovanja skratiti na manje od dvadeset minuta.

Projekat mosta Šeik Sabah IV el Ahmed el DŽabir el Sabah deo je nacionalnog razvojnog plana za 2035. godinu, a nazvan je po 13. Emiru od Kuvajta u znak sećanja na njegov doprinos razvoju Kuvajta.

Koreanska kompanija Hyundai E&C je u saradnji sa lokalnim konzorcijumom Combined Group Contracting Company pobedila na konkursu sprovedenom 2013. godine i planirano je da se most rađen prema njihovom projektu završi u toku godine.

Foto, rendering: Hyundai E&C

Kada ste ovde pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *