Internacionalni most Gordi Hou ubrzaće saobraćaj na sada eć pretrpanoj granici između SAD i Kanade. (Vizualizacija: AECOM)
Građevinarstvo

Most s kablovima dug 2,5 kilometra uskoro će povezati SAD i Kanadu

Najširi raspon mosta biće 853 metra što ga čini najdužim mostom s kosim zategama u ovom delu sveta, i jednim od najdužih ikada izgrađenih.

Dok se na južnoj granici Sjedinjenih Američkih Država (zasad neuspešno) gradi visoki zid sa ciljem da razdvoji ljude, na severu kontinenta se razvila sasvim drugačija priča. Naime, granica koja odvaja kanadski Ontario od savezne države Mičigen postaće mnogo bolje povezana i to zahvaljujući impresivnom mostu sa kosim zategama preko reke Detroit. Projekat potpisuje američka inženjerska kompanija AECOM, a zanimljivo je da će most nositi ime slavnog kanadskog hokejaša Gordija Haua. 

Jedan pilon, visine preko 200 metara, nalaziće se u Kanadi, a drugi u SAD-u.

Ukupna dužina objekta iznosiće oko 2,5 kilometara od kojih će 853 nadmostiti reku. Time će most Gordi Hou postati najduži most sa kablovima u ovom delu sveta, i jedan od najdužih ikada izgrađenih. Pristupni delovi mosta imaće raspone od po 320 metara.

Podsetimo, dužina glavnog raspona Mosta na Adi iznosi 376 metara, dok kod Mosta Slobode u Novom Sadu on iznosi 351 metar. Najduži most sa kosim zategama je trenutno Russky most u Vladivostoku sa glavnim rasponom dužine 1.104 metara.

Piloni u različitim državama

Glavnu atrakciju mosta predstavljaće dva pilona visine preko 200 metara, a zanimljivo je da će, geografski gledano, jedan stub pripasti Kanadi, a drugi SAD-u.

Glavni stubovi će nositi skoro čitavu težinu dugačkih kablova (po 12 sa svake strane), dok će se bliže obalama naći još nekoliko pomoćnih stubova kako bi se postigao savršen balans.

Još jedna karakteristika ovog mosta je to što je njegov centralni deo uzdignut u odnosu na njegove priobalne delove, zbog čega će čak i veliki brodovi ispod njega moći neometano da prolaze.

Odbijanje gravitacije

„Estetska privlačnost ovog mosta leži u ekstremnoj vitkosti njegove konstrukcije koja, u kombinaciji sa tankim nosačima, daje utisak lakoće i transparentnosti koja odbija gravitaciju“, izjavio je za DesignBoom Erik Behrens, šef mostogradnje u AECOM-u.

Kada se posmatraju sa strane, kablova stvaraju izuzetne svetlosne efekte, zbog čega se arhitekte iz AECOM-a nadaju da će most Gordi Hou vremenom postati velika atrakcija, a ne samo važna saobraćajna tačka.

Radovi na izgradnji mosta počeli su na jesen prošle godine pod kapom konzorcije Wining koju čine razne građevinske fime iz Kanade i SAD. Među njima su Dragados, Aecon, Fluor i, naravno, AECOM, sa partnerima.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Dabar s Ontaria

    A ovo na slikama je most u Vladivostoku? Ili neverovatno podseca na njega.

    1. Igor Conić

      Svaka sličnost je slučajna 😉

Ostavite odgovor

Obavezna polja *