Naselje Burj Al Babas je trebalo da bude luksuzno naselje; Foto: Getty
Antigradnja

Naselje od stotine turskih dvoraca kao iz (sablasnog) crtanog filma

Ne, ovo nije halucinacija, niti fotomontaža! Ovo su stotine identičnih dvoraca u Turskoj koji zvrje prazni jer je investitor proglasio bankrot usred ekonomske krize… a i zbog copy/paste koncepta.

Nesvakidašnji grad dvoraca Burj Al Babas nalazi se u severozapadnom delu Turske između njegovo najvećeg grada Instanbula i prestonice Ankare, i čine ga 732 identične vile u obliku dvoraca i tržni centar.

Kompaniju Sarot Group, koja je izgradila ovo neobično mesto, izgradnja je koštala oko 200 miliona dolara, a za sada je veoma neizvesno da li će se ulaganje ikada isplatiti.

Kuće su zbijene jedna uz drugu, pa naselje izgleda kao da se zaglavilo dugme za Paste.

Visok stepen inflacije u poslednjih nekoliko godina kao i valutna kriza negativno su uticali na tržište nekretnina u Turskoj. Iako su investitori pre samo nekoliko godina bili prilično samouvereni tokom ulaganja u razvoj mesta Burj Al Babas, i pored njegovog diskutabilnog koncepta i izgleda objekata, sada je situacija znatno drugačija. Ekonomska kriza učinila je da firma proglasi bankrot i prestane sa izgradnjom naselja, te su vile inspirisane francuskim dvorcima ostale nedovršne pa naselje izgleda prilično sablasno.

Kuće od 324 kvadratnih metara su zbijene jedna uz drugu, pa izgledaju kao su nasumično kopirane po celoj lokaciji, to jest, kao da se zaglavilo dugme za Paste. Od 732 vile izgrađeno je 587, a prodavale su se po ceni od 370.000 do 530.000 dolara.

 

Copy/paste dvorci nisu se baš najbolje prodavali… Foto: AFP

Bajka za investitore

„Stotine luksuznih kuća izgrađeno je u nizovima i njihov projekat je negde između francuskog dvorca i Dizni zamka. Naselje je izgrađeno sa namerom da se obezbedi luksuzni smeštaj za inostrane kupce, međutim kuće su prazne i ne predstavljaju ništa drugo osim bajku za svoje investitore.“ piše Daily Mail.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *