Poslovni prostor Bates sa LVT podom; Foto: Tarkett
Enterijeri, Promo

Otporan, akustičan, lako se postavlja: Ova vrsta poda idealna je za vaš sledeći enterijer

Bilo da renovirate ili se useljavate u novi prostor, bogatstvom kolorita i dezena LVT podovi pružaju odlične performanse na duge staze.

Osnovna prednost LVT (luxury vinyl tiles) u odnosu na laminat ili drvo jeste veliki izbor dezena pa tako pod može izgledati kao kamen, drvo, tekstil, metal…

Međutim, ono što izdvaja LVT u odnosu na druge materijale jeste njegova modularnost. Pošto je dostupan u formatu daske, ploče i sa nepravilnim uglovima, ovaj materijal nudi potpunu slobodu dizajna sa beskrajnim mogućnostima kombinovanja.

I tu nije kraj dobrim karakteristikama LVT-a. Pre svega ovaj materijal pruža akustičnost pa se njegovom ugradnjom dobija veoma tih pod, koji je pritom udoban i topao. 

Otpornost LVT-a

Ono što će se možda svideti velikom broju kupaca jeste što je LVT otporan materijal, odnosno veoma izdržljiv pa je pogodan i za prostore visoke prohodnosti.

Naravno, postoje LVT podovi različite debljine habajućeg sloja. Ukoliko je debljina habajućeg sloja 0,30mm, reč je o podovima za rezidencijalnu namenu (kao npr kolekcija iD Inspiration 30), ako je debljina veća od 0,55mm, reč je o podovima za komercijalne prostore (npr kolekcija iD Inspiration 55 i iD inspiration High Traffic 70). Kada je debljina 0,70mm – veoma je pogodan za upotrebu u prostorima sa veoma visokom prohodnošću.

LVT je otporan materijal, odnosno veoma izdržljiv pa je pogodan i za prostore visoke prohodnosti.

Debljina LVT-a kreće se od 2 do 6,50 mm, i zavisi od kolekcije do kolekcije. Na primer, za svaku kolekciju kompanije Tarkett možete pronaći informacije na njihovom sajtu.

Dezeni i oblici Tarkettovog LVT-ja

Načini postavljanja LVT-a

Tarkett LVT podovi se mogu postaviti na tri načina:

  1. Lepljenjem – preporuka za prostore velike prohodnosti
  2. Klik sistemom –  ugradnja bez lepljenja
  3. Loose-lay instalacijom – bez lepka ili na protiv-klizno lepilo koje omogućava lako podizanje i vraćanje ili zamenu ploča.

Što se tiče lepljenja, ono što je najvažnije jeste da podloga mora biti ravna, suva i čista.

Pogledajte instalaciju LVT-a na sva tri načina:

LVT u stanu

Ako ste u potrazi za novim podom u stanu, LVT je idealan materijal zbog bogatstva dezena i lakoće postavljanja.

Tako je i adaptacija stana u Kostolačkoj ulici u Beogradu podrazumevala potpunu personalizaciju prostora i njegovog prilagođavanja potrebama dvočlane porodice. Zahtevalo se da i renoviranje ja stana bude ekonomično i da traje traje manje od mesec dana. To sve je postignuto između ostalog i korišćenjem LVT-ja na podu.

Projekat Aleksandra Gušića; Foto: Relja Ivanić

Sledeći primer je dečija soba u Beogradu u kojoj je korišćen Tarkettov iD Inspiration LVT plave boje kojim je naglašena razlika u denivelaciji podova.

LVT u dečijoj sobi; Projekat: Sonja Brstina, Foto: Igor Conić

LVT u renoviranju

LVT-je veoma zgodno rešenje kada se radi renoviranje. Ovaj materijal je može postaviti preko starog parketa i laminata – pa čak i preko pločica. U tom slučaju se najčešće postavlja click LVT.

Pre postavke click LVT-ja, potrebno je proveriti ravnoću poda. Pre postavljanja samog poda, potrebno je postaviti i podlogu (Tarkonfort Premium, Tarkonfort pro), da bi parket mogao da diše. Nakon instalacije poda, potrebno je koristiti i ventilirajuće zidne lajsne, iz istog razloga.

Međutim, uobičajeno je da se stari laminat demontira jer je u pitanju plivajuća ugradnja. Ako se postavlja LVT preko laminata, samo se podiže nivo poda.

Održavanje

Podovi se ne peru vodom. Čišćenje poda se vrši usisavanjem i brisanjem suvim ili vlažnim mopom uz upotrebu neutralnog deterdženta. U slučaju nepravilnog održavanja, spojevi će biti brzo uprljani, voda će prodreti na spojevima, i doći će do odlepljivanja poda jer su lepkovi na vodenoj bazi.

DoubleTree by Hilton sa LVT podom; Foto: Tarkett

Cena LVT-a

Što se tiče cena LVT-ja, one se kreću u rasponu od 16 pa sve do 40 evra u zavisnosti od kolekcije. Potrebno je uzeti 3-5% više poda u odnosu na kvadraturu koja se ugrađuje.

Sama postavka LVT-ja košta 3-5 evra/m².

Ali kada je reč o lepljenju, treba da uračunamo i masu za izravnavanje 4-5 kg /m² kao i potrošnju lepka koja iznosi 250-300 gr/m².

Lajsne za LVT pod

Šlag na tortu svakom podu uvek daju lajsne. Dobra vest je da se na LVT mogu postaviti bilo koje lajsne (na primer, furnir ili MDF), ali se najčešće koriste LVT lajsne.

Ordinacija Guliver po projektu Sonje Brstine sa LVT podom iz Tarkettove kolekcije Mixonomi; Foto: Igor Conić

Primena u praksi

LVT se odlično pokazao i u stambenim i u komercijalnim prostorima kao što su restorani i kafići, hoteli, kancelarije, ordinacije, fitnes sale, prodavnice…

Ono što je bitno, u zavisnosti od namene, jeste odabrati odgovarajući LVT pod, dobro pripremiti podlogu, pravilno ga postaviti i održavati.

Brojne reference korišćenja LVT-ja u enterijeru možete videti na ovoj adresi.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *