Otvaranje Festivala u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda; Foto: Vladimir Živojinović
Dešavanja

Počela BINA: Nagrade i konkursi na otvaranju nedelje arhitekture u Beogradu

Ovogodišnji program trajaće do 7. jula i obuhvatiće 38 događaja, a fokusu su nagrade i konkursi, kao i nagrada Evropske unije „Mis van der Roe“ za 2022.

Sedamnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitektureBINA svečano je otvoreno u četvrtak, 26. maja, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Na otvaranju su govorili Jelena Ivanović Vojvodić, jedna od organizatorki, Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, i Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije.

Izabrali smo za vas…

Izdvojeni događaji i u septembru i oktobru

Jelena Ivanović Vojvodić je na otvaranju naglasila da je BINA multidisciplinarna manifestacija, osnovana sa idejom da prikaže kvalitetne primere izgrađenog okruženja iz zemlje, regiona i sveta, kako bi pokrenula diskusije na aktuelne teme vezane za graditeljsku praksu i podstakla na bolju informisanost javnosti o dostignućima u ovoj sferi.

“BINA program ove godine obuhvata 38 događaja, a izdvojene događaje imaćemo i u septembru i oktobru. U fokusu 17. BINE su nagrade i konkursi, kao i nagrada Evropske unije ‘Mis van der Roe’ 2022, zajedno sa retrospektivnim predstavljanjem selekcije Srbije od 2009. godine” – najavila je Ivanović Vojvodić.

Jelena Ivanović Vojvodić; Foto: Vladimir Živojinović

Imamo šansu da prepoznamo jedan fantastični, vitalni brend naše sredine.

Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, naglasio je da je BINA ove godine postavila konkurse u svojevrsni fokus.

“BINA ponovo aktuelizuje tu temu i daje joj na značaju. Imamo šansu da prepoznamo jedan fantastični, vitalni brend naše sredine – višedecenijsku tradiciju organizovanja i završetka konkursa. U poslednjih godinu i po dana organizovano je preko deset konkursa i zanimljivo je primetiti da su to sve velike državne institucije i investicije, kao što su fakulteti, elementi infrastrukture, paviljoni muzeja. Odgovorno tvrdim da se ovoliki broj konkursa za ovakvu vrstu državnih programa, u ovoj meri nigde na svetu ne organizuje” – rekao je Rašković.

Ivan Rašković; Foto: Vladimir Živojinović

Postignut visok nivo standarda

Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije, u svom govoru se nadovezao na prethodne pohvale arhitektonskim konkursima.

“Mi smo jedina sredina koja uključuje regionalne arhitekte u ove projekte. Na našim konkursima kao članovi žirija su učestvovale arhitekte iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i u tom smislu postigli smo visok nivo standarda. BINA je, kao i svake godine, neka vrsta lokalnog pregleda šta smo uradili u ovoj sezoni. Došli smo do jednog nivoa, ali on nije dovoljan i treba ići dalje” – zaključio je Đurić.

Milan Đurić: Vladimir Živojinović

Publika ima priliku da se upozna sa predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

BINA je otvorena izložbom „Nagrade i konkursi 2021–2022”, koja će trajati do 12. juna 2022.

Na ovoj izložbi u Likovnoj galeriji KCB predstavljena su pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB).

Publika ima priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Otvaranje izložbe arhitektonski konkursi; Foto: Vladimir Živojinović

Danas na programu

Na programu BINE u petak, 27. maja, u 18 sati je otvaranje izložbe projekata “Anketni, studentski i javni konkurs: Rekonstrukcija zgrade Generalštaba”, u Knez Mihailovoj 35, ispred zgrade SANU.

Ovaj konkurs je raspisan sa idejom da podstakne na razmišljanje o budućnosti kompleksa u samom centru Beograda. Zgrada Generalštaba danas se smatra najznačajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovića, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u 20. veku na ovim prostorima.

Istog dana od 19 časova na programu je razgovor povodom izložbe “Nagrade i konkursi (2021-2022)” u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Moderator je Ivan Rašković, a učesnici su Milan Đurić (Udruženje arhitektata Srbije) i Vladimir Lojanica (Arhitektonski fakultet).

Beogradska internacionalna nedelje arhitekture održava se do 7. jula 2022.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *