Rekonstrukcija Sava centra u punom jeku; Foto: Teodor Jovanović/Gradnja.rs
Aktuelno

Top 10 objekata na Mapi gradilišta Srbije za jesenju građevinsku sezonu 2022.

Od stadiona po UEFA standardima na jugu zemlje, preko uređenja obale reke Raške, te savremenog kondominijuma u Šumadiji, do buduće „najlepše zgrade u Srbiji“.  

Iako se čini nerealnim da je i tekuća građevinska sezona najbolja u poslednjoj deceniji, dosadašnji statistički parametri govore u prilog tome.

Iz tog razloga, na našoj Mapi gradilišta Srbije nalazi se pregršt novih atraktivnih projekata u izgradnji, a mi vam donosimo tek deset najboljih prema našem mišljenju.

Izbor otežava činjenica da je na mapu upisano nekoliko stotina objekata, a kakav smo zadatak imali možete se i sami uveriti.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

 

10. Airport city – Beograd

Posle nekoliko objavljenih rešenja, Airport city je zvanično dobio svog pobednika. Obučena u staklenu transparentnu fasadu ova sedamnaestospratnica predstavlja svojevrsnog frontmena u već izgrađenoj kompoziciji nižih poslovnih objekata.

Airport city u Beogradu

 

9. Kondominijum – Stari Banovci

Po svom gabaritu, ovaj stambeni kompleks možda i nije najbolji kandidat za našu top-listu. Međutim, ako imamo u vidu sa se projekat realizuje u jednom malom mestu poput Starih Banovaca, smeo eksterijer sigurno će ostaviti utisak. Pažnju odmah kupiraju isturene terase pod uglom koje su dodatno naglašene belom šarom ustaljenog šablona.

Kondomijum u Starim Banovcima

 

8. Hotel Ramonda – Rtanj

I ugostiteljski objekti zaslužuju mesto u našem izboru. Pored mnogobrojnih hotela koji se grade širom Srbije, Ramonda je osvojila našu pažnju, iako je reč tek o dogradnji aneksa. Prave horizontale u završnoj obradi ukrotile su staklo i kamen u ovim planinskim predelima.

Hotel Ramonda na Rtnju (izgled sa ulice)

 

7. Dogradnja aerodroma Konstantin Veliki – Niš

Pored aktuelne rekonstrukcije beogradskog, i niški aerodrom doživljava svoju ekspanziju. Dogradnja iza koje stoji studio Bauprojekt predviđa proširenje glavne zgrade za čak četiri puta.

 

6. Bubanj kondominijum – Kragujevac

Ove godine u Kragujevcu dominiraju stambeni kompleksi od više stotina stanova. Po završetku radova, prestonica Šumadije biće u prilici da se pohvali savremenim kondominijumom od 233 stambene jedinice. Ipak, da nije sve u veličini potvrđuju kaskadno postavljene ozelenjene terase naglašene svetlim tonovima fasade koje prve padaju u oko.

Budući Bubanj kondominijum u Kragujevcu

 

5. Uređenje obale Raške – Novi Pazar

I ove godine u deset najinteresantnijih gradilišta upisao se projekat iz Novog Pazara. Značaj ove rekonstrukcije je u tome što se radi o javnom prostoru za okupljanje. Radovi se uveliko privode kraju, te će lokalni meštani imati priliku da sa više nivoa i iz različite perspektive uživaju u budućim vodoskocima reke Raške.

Planirani izgled uređene obale Raške u Novom Pazaru

 

4. Palata pravde – Novi Sad

Gabarit od preko 10.000 kvadrata obmotan je dinamičnom staklenom fasadom. Kako iz projektnog biroa DOMAA navode, ovo će biti prvi ekološki objekat u pravosudnom sistemu Srbije. Zelena fasada biće orijentisana ka stambenim zgradama i parkovskoj površini u zaleđu objekta, smanjujući na taj način emisiju i uticaj ugljen-dioksida na životnu okolinu. Pogledajte našu dron reportažu.

Palata pravde u Novom Sadu

 

3. Sava centar – Beograd

Svojevrsni biser beogradske arhitekture zauzeo je visoko treće mesto. Kompleks na preko 100.000 kvadrata imaće raznoliku namenu, od prodajnog do kancelarijskog, ali i kongresnog prostora. U osnovi, objekat će zadržati karakterističnu vizuelnu formu uz minimalne izmene i uz unapređenje energetskih karakteristika, a završetak radova očekuje se krajem sledeće godine.

Beogradski Sava Centar

 

2. Fudbalski stadion – Leskovac

I Leskovac je jedan od gradova koji će dobiti nov stadion po UEFA standardima. Maštovito, fasadni paneli su raspoređeni u vidu pletene korpe ostavljajući razigran utisak na posetioce budućih sportskih dešavanja. U prizemlju rezervisanom za komercijalni sadržaj možda ugledamo i prodavce leskovačkog roštilja.

Izgled budućeg fudbalskog stadiona u Leskovcu

 

1. Rekonstrukcija zgrade Radničkog univerziteta – Novi Sad

Za kraj, prvo mesto zauzela je ipak još jedna rekonstrukcija. Radi se o revitalizaciji zgrade Radničkog univerziteta prema idejnom rešenju arhitekte Lazara Kuzmanova i projektu Aleksandra Kovjanića. Ogoljeni betonski kostur posle požara 2000. godine čekao je više od dve decenije na novo ruho. Kraj radova očekuje se sledeće godine, uz napomenu vlasnika kompanije Vega IT da će ovo biti najlepša zgrada u Srbiji.

Planirani izgled Radničkog univerziteta nakon rekonstrukcije

 

Mapa gradilišta Srbije

Želite li sveobuhvatni pregled građevinskih aktivnosti na području Srbije koji možete dobiti i u tabelarnom formatu? Mapa gradilišta Srbije portala Gradnja upravo vam to nudi.

Saznajte kako da se pretplatite na Mapu gradilišta.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *