Apple Piazza Liberty prema projektu Foster + Partners; Foto: © Nigel Young
Aktuelno

20 arhitektonskih projekata koje morate videti u Milanu

Nadaleko čuven po svom bogatom graditeljskom nasleđu, glavni grad regije Lombardija ima mnogo toga da ponudi i kada je savremena arhitektura u pitanju.

Globalni grad i kosmopolitsko središte, Milano je danas uglavnom prepoznat kao modni i ekonomski centar, za kojim žude posetioci iz celog sveta. To je drugi najnaseljeniji grad u Italiji i domaćin je nekim od najvećih modnih i dizajnerskih događaja na planeti. U Milanu se nalaze i prestižne obrazovne institucije, od kojih su mnoge poznate po svojoj baštini i specifičnim procesima konzervacije.

Naravno, najprepoznatljivije turističke atrakcije ovog grada i dalje su gotički Duomo di Milano, Santa Maria delle Grazia ili Galleria Vittorio Emanuele II, kao i više klasičnih i baroknih građevina, a mi vam ovom prilikom predstavljamo 20 nedavnih radova koji odražavaju umetnički i istorijski osetljiv tip arhitekture Milana.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

1. Restoran Bun Milan – Masquespacio

Cilj projekta je bio kreiranje identiteta sa jasnim fokusom na mlađe generacije i istovremeno predstavljanje sofisticiranijeg pristupa visokokvalitetnom restoranu sa hamburgerima, izjavili su autori za ArchDaily.

Foto: © Gregori Abbate

 

2. Marsotto Milan Showroom – nendo

Izložbeni salon u milanskom okrugu Brera japanski arhitekti projektovali su za kompaniju Marsotto, koja ovde na više nivoa izlaže mermerni nameštaj i predmete, kao i uzorke obrađenih materijala.

Foto: © Hiroki Tagma

 

3. MEET Digital Arts Center – Carlo Ratti Associati

Sa projektom MEET, firma CRA ima za cilj da istraži značenje fizičkog prostora u sve digitalizovanijem svetu. Oni tvrde da arhitektura treba da podstakne neočekivane susrete između ljudi, a to je upravo ono što nedostaje u digitalnom carstvu.

Foto: © Michele Nastasi

 

4. Collegio di Milano – Piuarch

Pobednik konkursa koji je organizovala Fondacija milanskih univerziteta, projekat se odlikuje bliskim dijalogom sa postojećom zgradom koju je 1970-ih dizajnirao Marko Zanuso, poštujući njene visine, hromatsku šemu i razgranatu formu.

Foto: © Marcello Mariana

 

5. Urbani kampus za Univerzitet Bokoni – SANAA

Novi urbani kampus, sastavljen od više objekata, nalazi se na velikoj lokaciji u blizini centra Milana, pored postojeće zgrade poznatog univerziteta za menadžment.

Foto: © Philippe Ruault

 

6. Stambena zgrada Canonica – deamicisarchitetti

Ono što je zanimljivo u ovom pristupu, čak i u konkretnom slučaju Canonikine ulice, jeste pokušaj da se u okviru projekta učini opipljivim osećaj vremena, izjavili su arhitekti za ArchDaily.

Foto: © Alberto Strada

 

7. Bally Flagship Store Milan – Casper Mueller Kneer Architects

Prva italijanska prodavnica švajcarskog mnodnog brenda, koju je dizajnirao Casper Mueller Kneer, nalazi se u Via Monte Napole, poznatoj šoping zoni i trećoj najskupljoj ulici u Evropi.

Foto: © Paul Riddle

 

8. Camparino u Galleria Baru –  Lissoni Casal Ribeiro

Za italijansku firmu renoviranje institucije kao što je Camparino značilo je oživljavanje određenih principa milanskog dizajna enterijera, nastojeći pritom da se zadrži netaknut koncept druželjubivosti.

Foto: © Santi Caleca

 

9. Residenze Carlo Erba – Eisenman Architects + Degli Esposti Architetti + AZstudio

Na trouglastoj lokaciji omeđenoj neupadljivim zgradama, ovaj projekat  pokušava da stvori simboličnu savremenu stambenu zgradu sa brojem jedinica potrebnih za komercijalnu održivost.

Foto: © Marco de Bigontina ESPERIENZA-DRONE

 

10. Apple Piazza Liberty – Foster + Partners

Zamišljena kao proslava radosti gradskog života i oličenje njegove dinamične prirode, fontana sa staklenim zidovima visokim osam metara omogućava posetiocima interaktivno, multisenzorno iskustvo.

Foto: © Nigel Young

 

11. Kula kompanije Generali – Zaha Hadid Architects

Smeštena iznad nove stanice Tre Torri na liniji 5 gradskog metro-sistema, zgrada nazvana CityLife po prvi put otvara lokaciju od 90 hektara za javnu upotrebu tokom cele godine.

Foto: © Hufton + Crow

 

12. forte_forte milano – forte_forte

Okruženje sa delikatnim, ali afirmativnim karakterom, ženstveno u svojoj lakoći punoj snage, kombinujući sećanja i sadašnjost, putovanja i introspekciju – izjavili su autori ovog projekta.

Foto: © Paola Pansini

 

13. Motta Milano 1928 – Collidanielarchitetto

U restoranu smeštenom unutar robne kuće „Il Mercato del Duomo“ stvoreno je fluidno okruženje, naglašeno upotrebom različitih materijala povezanih zajedničkim geometrijskim matricama.

Foto: © Matteo Piazza

14. Hotel M89 –  Piuarch

Novi hotelski objekat sa četiri zvezdice nalazi se na broju 89 u Via Mecenate, na periferiji Milana, a izgrađen je 2017. godine uz poštovanje arhitektonskog identiteta svog industrijskog okruženja.

Foto: Andrea Martiradonna

 

15. Gucci Hub – Piuarch

Fabrika izgrađena 1915. godine u istočnom predgrađu Milana oživela je zahvaljujući projektu renoviranja i rekonstrukcije koji je finansirao poznati modni brend Guči, a osmislila firma Piuarch.

Foto: © Andrea Martiradonna

 

16. Feltrinelli Porta Volta – Herzog & de Meuron

Zajedno sa zgradom Fondazione, ovaj projekat uključuje razvoj još dve zgrade, uglavnom namenjene kancelarijskom poslovanju, te izdašnu zelenu površinu kao proširenje postojećih bulevara.

Foto: © Filippo Romano

 

17. Fondazione Prada – OMA

Novi kompleks Pradine fondacije za promociju umetnosi takođe je projektovan u nekadašnjem industrijskom kompleksu Milana, a sastoji se od velikog izložbenog paviljon, tornja i bioskopa.

Foto: © Bas Princen – Fondazione Prada

 

18. Stambena zgrada Cascina Merlata –  Mario Cucinella Architects

Projekat italijanske arhitektonske firme uključuje izgradnju tri od sedam stambenih kula unutar Expo Villagea, koji je dizajnirao Euromilano, a u okviru preuređenja kvarta Cascina Merlata.

Foto: © Guido Maria Isolabella

 

19. Base, centar za kulturu i kreativnost – Onsite Studio

Kulturni centar smešten unutar bivšeg kompleksa Ansaldo dizajniran je tako da služi fleksibilnosti različitih programa i aktivnosti koje sadrži, ugošćujući više scenarija, rekli su iz Onsite Studija.

Foto: © Giovanna Silva

 

20. Bosco VerticaleBoeri Studio

Vertikalna šuma je arhitektonski koncept Boeri Studija koji zamenjuje tradicionalne materijale na urbanim površinama koristeći promenljivu polihromiju lišća za svoje zidove.

Foto:© Paolo Rosselli

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    prosto ostaneš ne bez teksta nego već bez daha od lepote umeća življenja , kreativnosti, inovativnosti, sklada, dizajna, boja …. svega …58.vek …milano je magija koja ne prestaje već traje ! slušam “ zar se nismo shvatili“ i shvatam da je milano kao zdravko čolić- večna institucija!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *