Dubrovnik, Hrvatska. Foto: @spencerdavisphoto
Urbanizam

12 trgova iz neba: Od Dubrovnika preko Milana do Meksiko Sitija

Iz vazduha se najbolje se može sagledati kakav je arhitektonski dizajn jednog trga kao i na koji način se spaja sa gradskim tkivom. Ovo su neki od najprepoznatljivijih primera.

Neke od najizraženijih karakteristika gradskih trgova povezane su sa prisustvom ljudi u prostoru kao i mogućnostima koje im trg pruža, poput mesta za okupljanje i druženje, rekreaciju, turizam ili izražavanje stavova. Ovaj odnos kao i odnos trga prema ostatku grada najbolje se može videti kada se malo udaljimo. Preko fotografija iz vazduha može se, na primer, uočiti kako trg može odrediti urbani raspored, dok u drugim može poremetiti red i ritam urbane mreže. Daily Overview napravio je 12 fantastičnih fotografija u kojima se može videti ta povezanost trga sa ostatkom gradskog tkiva.

Piazza Umberto I – Avola, Italija

Avola, Italija; Foto: @dailyoverview, source imagery: @digitalglobe

Nakon što je zemljotres 1693. sravnio grad Avola sa zemljom, rekonstrukcija je izvršena kroz primenu urbane organizacije koja je zasnovana na šestostranom planu. U ovom geometrijskom planu pod pravim uglom se presecaju dve glavne saobraćajnice a u njihovom centru je smešten trg.

 

Plaza Del Ejecutivo – Meksiko Siti, Meksiko

Meksiko Siti, Meksiko; Foto: @benjaminrgrant, source imagery: @digitalglobe

Poput mnogih trgova sa pravilnim geometrijskim planovima i ovaj meksički trg se nalazi u centru radijalno uređenih ulica. Čak 16 ulica počinje, odnosno završava se na ovom trgu.

 

Piazza di Porta Ravegnana – Bolonja, Italija

Foto: Bolonja, Italija; Foto @dailyoverview, source imagery: @bogdandada

Dve poznate kule Bolonje, Asinelli i Garisenda, nalaze se na ovom istorijskom trgu, koji je tokom vekova pretrpeo mnogobrojne transformacije, uključujući i izgradnju puteva koji su od kula vodili do mnogih „kapija“ tokom 19. i 20. veka.

 

Plaça del Doctor Letamendi – Barelona, Španija

Barselona, Španija; Foto: © Daily Overview

Ovaj trg u obliku dijamanta smešten je između gradskih blokova, koji su za razliku od ostalih prepoznatljivih blokova sa ukinutim uglovima malo više „sasečeni“ kako bi napravili mesta za trg.

 

Piazza Carlo Maria Carafa – Gramikele, Italija

Gramikele, Italija; Foto @benjaminrgrant, source imagery: @digitalglobe

Čitav niz ulica i parcela ovog sicilijanskog grada širi se od šestougaone osnove trga Carlo Maria Carafa. Organizacija ulica je takva da se šestougaona forma čak šest puta širi gradom od centra trga.

 

AT&T Plaza – Čikago, SAD

Čikago, SAD; Foto @dailyoverview, source imagery: @nearmap

Nešto savremenija forma trga može se videti u Milenijum parku, koju krasi pasuljasta skulptura The Bean koju je osmislio Sir Anish Kapoor. Ova skulptura je jedna od najposećenijih i najfotografisanijih znamenitosti Čikaga, te je samim tim i trg veoma posećen.

 

Placa de Tetuan – Barselona, Španija

Barselona, Španija; Foto @benjaminrgrant, source imagery: @digitalglobe

Placa de Tetuan nalazi se na preseku dve glavne gradske avenije, a njegov kružni oblik čini promenu u poređenju sa tipičnim sistemom ušorenih gradskih blokova u Barseloni.

 

Trg Svetog Petra – Vatikan

Trg Svetog Petra, Vatikan; Foto @benjaminrgrant, source imagery: @digitalglobe

Ovaj čuveni trg je jedan od najpopularnijih i najposećenijih na svetu. Projektovao ga je Gian Lorenzo Bernini, a izgrađen je u periodu između 1656. i 1667. godine. Nalazi se direktno ispred bazilike Svetog Petra, a okružen je masivnim dorskim kolonadama sa čak 140 statua svetaca.

 

Poljana Marina Držića – Dubrovnik, Hrvatska

Dubrovnik, Hrvatska. Foto: @spencerdavisphoto

Primer iz komšiluka, smešten je u starom delu Dubrovnika uz katedralu Velike Gospe izgrađenu između 17. i 18. veka. U ovom području nisu dozvoljeni automobili, kao ni u celom starom gradu, te se uskim ulicama može došetati do ovog otvorenog prostora koji omogućava višestruku upotrebu.

 

Piazza Grande – Palmanova, Italija

Palmanova, Italija; Foto: © Daily Overview

Palmanova je izgrađena u 16. veku, a tokom 17. i 19. veka doživela je koncentrična proširenja u vojne svrhe, te je i danas očuvana kao utvrđenja u obliku devetokrake zvezde. Piazza Grande u svom heksagonalnom obliku je smešten u samom centru grada i od njega vodi šest puteva ka ostatku grada.

 

Piazza del Duomo – Milano, Italija

Milano, Italija; Foto @dailyoverview, source imagery: @maxartechnologies

Trg na kom se nalazi čuveni Duomo, ima ukupnu površinu od 17.000 kvadrata, a okružuju ga i znamenitosti poput Galleria Vittorio Emanuele i Palazzo Reale.

 

Plaza Cinema – Madrid, Španija

Madrid, Španija; Foto: © Daily Overview

Trg se nalazi u madridskoj četvrti Palomeras Bajas koju karakterišu strogi geometrijski oblici stambenih blokova sa zajedničkim unutrašnjim dvorištima. Trg tako zauzima površinu jednog bloka i naravno i njega karakteriše pravougaona forma.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *