Umesto hotela, niče poslovna kula; Foto: Google Earth
Urbanizam

Na mestu hotela Sajam u Novom Sadu gradiće se poslovna kula od 10 spratova

U planu je i izgradnja multifunkcionalnog objekta prema Bulevaru Evrope, spratnosti do P+8 kao i garaže kapaciteta od oko 400 parking mesta.

Novosadska Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove je objavila danas rani javni uvid u konceptualni okvir Plana generalne regulacije kompleksa Novosadskog sajma u najvećem vojvođanskom gradu.

Rani javni uvid održaće se u trajanju od 15 dana, u periodu od 29. avgusta do 12. septembra 2023. godine a u digitalnom obliku materijal je izložen na zvaničnoj internet stranici Skupštine Grada Novog Sada.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nova namena komplementarna sadržajima sajma

Planom generalne regulacije kompleksa Novosadskog sajma u Novom Sadu biće obuhvaćen deo građevinskog područja površine 28,36 ha.

U delu površina kompleksa koji je orijentisan ka Bulevaru Evrope predviđa se izgradnja novih objekata, kao i multifunkcionalnog objekta, spratnosti do P+8, koji treba da je u funkciji izložbenog prostora za potrebe sajma, a van sajamskih priredbi, objekat može biti u funkciji sporta, komercijalnih sadržaja, kulturnih i sličnih dešavanja.

Koncepcija planskog rešenja

Izgradnja kule na mestu hotela

Izgradnja novog objekta predviđa se i uz Ulicu Hajduk Veljkovu, na parceli broj 7540/2, površine od oko 4.685 m², u okviru koje se danas nalazi Hotel „Sajam”.

Predviđa se izgradnja poslovnog objekta spratnosti do P+10, u okviru namene opštegradski centar, koja se sagledava kao prostor atraktivan za lociranje novih gradskih centralnih funkcija, odnosno poslovnih sadržaja. Deo sadržaja ove zgrade bi verovatno mogao da postane i hotelski.

Izgradnja novog objekta predviđa se i uz Ulicu Hajduk Veljkovu, na parceli u okviru koje se danas nalazi Hotel „Sajam”.

Prema predloženom konceptu, opštegradski centar se predviđa tako da svojim funkcijama, sadržajima i oblikovanjem značajno unapredi funkcionisanje urbane celine kojoj pripada, ali i grada u celini.

„Predviđenom spratnošću, poslovni objekat preuzima ulogu repernog objekta u ovom delu grada“ – navodi se u izloženoj dokumentaciji. Ipak, ovaj objekat neće biti viši od Master centra niti od kula koje je sagradila kompanija Tehnogradnja.

Spratnost objekta opredeliće maksimalni indeks zauzetosti od 50% i indeks izgrađenosti 5 za poslovne objekte/komplekse.

Garaža kapaciteta od oko 400 parking mesta

U okviru kompleksa predviđa se i izgradnja garaže, kapaciteta od oko 400 parking mesta.

Stare izložbene hale u južnom i severnom delu se predviđaju za zadržavanje, uz mogućnost rekonstrukcije, rušenja ili izgradnje novih objekata, spratnosti VP-VP+1, ako se za tim ukaže potreba.

„Montažne objekte treba ukloniti, a za izložbe na otvorenom, predviđene su površine u centralnom delu celine“ – stoji u konceptualnom okviru PGR-a za kompleks Novosadskog sajma.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Duda

    Novi Sad u betonu, otvorenog srca nagrnite sa svih strana sa svojom kulturom i dokrajcite ga!

  2. Nevena

    Znate li da Sajam lezi na termalnim i mineralnim vodama, radjena analiza, ali nista od toga.Turizam bi nam se digao za80 pisto, vidite sta rade Madjari, s miimamo bas na tom mestu ukrstanja dve struje min.voda.Razmislite, potrazite staru dokumentaciju.Pokoljenja bi vam bila zahvalna, nemsmo more, ali ovo sto ima Vojvodina je pravo blago!

  3. Milidrag

    Pitaju se oni koji nisu iz Srbije mozda je to jedan od razloga „destrukcije“ ekonomije, ovakve „gradnje“ zadnjih decenija itd u Srbiji ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *