Lokaciju svake godine poseti 30 miliona ljudi; Vizuelizacija: MIR
Urbanizam

Odobren pejzažni plan za okolinu Ajfelove kule

Kultni zeleni prostor u francuskoj prestonici će do Olimpijade biti redefinisan povećanjem zelenih površina za 35% i dodavanjem preko 200 novih stabala.

Gradsko veće Pariza dalo je konačno odobrenje za realizaciju projekta firme Gustafson Porter + Bowman za lokaciju Ajfelove kule.

Njihovo idejno rešenje rezultat je međunarodnog konkursa iz 2019. godine, koji je imao za cilj redizajniranje poteza dužine dva kilometra koji vodi do Ajfelove kule i povezuje Trg Trokadero, Palatu Šajo, most Jena, Marsova polja i Vojnu akademiju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projektom je redizajniran potez dužine dva kilometra; Vizuelizacija: MIR

Povećanje zelenila za 35 odsto

Prema planu pejzaža, ovaj kultni zeleni prostor u Parizu trebalo bi da se redefiniše povećanjem zelenih površina za 35% i dodavanjem preko 200 novih stabala, kao i uređenjem pešačkog prostora pored mosta Jena, piše ArchDaily.

U iščekivanju Olimpijskih igara 2024. godine grad Pariz nastoji da poboljša pešačko iskustvo oko Ajfelove kule, naglašavajući kvalitet strukture i poboljšavajući veze širom lokacije.

Redizajnirana lokacija biće ekološki održivija i otpornija; Vizuelizacija: Lotoarchilab

Ovo je važan trenutak da znamenita istorijska lokacija postane pristupačnija svim ljudima i da bude ekološki održivija i otpornija.

„Prvom fazom će se transformisati kružni tok kod Trokadera u terase sa travnjacima sa fantastičnim pogledom na Ajfelov toranj, uz povećanje zasada oko fontane Varsovie, a ozeleniće se ceo prostor oko muzeja Quai Branly i poboljšati bašte oko Ajfelovog tornja“, rekla je Meri Bauman, jedna od autora projekta.

„Oduševljeni smo što projekat Tour Eiffel One ulazi u prvu fazu izgradnje. Ovo je važan trenutak da znamenita istorijska lokacija postane pristupačnija svim ljudima i da bude ekološki održivija i otpornija. Takođe smo radili na povećanju biodiverziteta širom lokacije, ali i na modifikaciji istorijske rasvete kako bi se ispunili novi standardi“, dodaje njena koleginica Katrin Gustafson.

Prva faza trebalo bi da bude završena do početka OI u Parizu 2024: Lotoarchilab

Početak radova na leto

Sa 7 miliona turista koji se svake godine popnu na Ajfelov toranj i ukupnih 30 miliona ljudi koji posete ovu lokaciju, projekat je od izuzetnog značaja imajući u vidu da će poboljšati pristupačnost, ublažiti prenatrpanost lokacije u svakom pogledu i stvoriti otporan pejzaž.

Očekuje se da će radovi početi ovog leta, a predviđeno je da će se prva faza završiti na vreme za početak Olimpijskih igara 2024. godine.

Grafički prilog

© Gustafson Porter + Bowman

Foto-galerija

Lokaciju svake godine poseti 30 miliona ljudi; Vizuelizacija: MIR
Lokaciju svake godine poseti 30 miliona ljudi; Vizuelizacija: MIR

Vizualizacija: MIR i Lotoarchilab

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *