Budući izgled prostora kompleksa Banovine u Novom Sadu; Render: UGZI
Aktuelno

Projekat parternog uređenja garaže Banovina u Novom Sadu na javnom uvidu

Zeleni krovovi ukupne površine od preko 2.000 kvadrata planirani su iznad armirano-betonske ploče krova i na nadstrešnicama kolskih i pešačkih ulaza i izlaza.

Grad Novi Sad oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta razrade lokacije za potrebe izgradnje javne podzemne garaže Banovina i parternog uređenja u delu kompleksa Vlade Vojvodine.

Projekat je uradila kompanija Inobačka d.o.o. koja je izvođač radova, a zajedno sa austrijskim partnerom, kompanijom Breiteneder immobilien parking je i koncesionar ove podzemne garaže.

U sklopu urbanističkog projekta nalazi se i planirano rešenje parternog uređenja ovog prostora, koje je izradila firma MHM-projekt, u saradnji s novosadskim JP „Urbanizam“ i JP „Gradsko zelenilo“.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Obuhvat Urbanističkog projekta

Maksimalno očuvanje postojećeg  drveća

Prema projektu, iznad objekta garaže će se nalaziti zeleni krov sa raznim vrstama drveća, žbunja, cveća i trave, dok će ostatak površine, pretežno sastavljen od pešačkih staza, biti popločan behatonom uz maksimalno očuvanje postojećeg drveća.

Kako se navodi, planirane zelene površine iznose 7.744,26 m² (74,39%), od čega je 5.631,88 m² planirano u direktnom kontaktu sa tlom.

„Izgradnjom podzemne garaže na datom prostoru, predviđeni su zeleni krovovi ukupne površine od 2.112,38 m² iznad armirano-betonske ploče krova podzemne garaže i na nadstrešnicama kolskih i pešačkih ulaza i izlaza u garažu“ – kaže se u projektu.

Kompoziciono, pejzažno i parterno rešenje sa sinhronim planom podzemnih instalacija

Na javnom uvidu do 3. septembra

Visoko, odnosno drveće prvog reda planirano je isključivo na površinama u direktnom kontaktu sa tlom, kako bi se očuvala stabilnost konstruktivnih elemenata krova garaže.

„Zeleni krovovi planirani su na nadstrešnicama dva kolska izlaza/ulaza u garažu, kao i na nadstrešnicama tri pešačka ulaza u podzemnu garažu“, navodi se u UP-u koji je na javnom uvidu do 3. septembra.

Render: UGZI

U garaži će biti obezbeđena 167 parking mesta na dve podzemne etaže, od čega 9 za osobe sa invaliditetom i 8 za električna vozila.

Da podsetimo, radovi na izgradnji Javne garaže Banovina u Novom Sadu, površine od 6.280 kvadratnih metara, započeti su 14. juna 2022. godine.

U garaži će biti obezbeđeno ukupno 167 parking mesta na dve podzemne etaže, a od ukupnog broja parking mesta 9 su za osobe sa invaliditetom i 8 za električna vozila.

Planirani rok za završetak radova je 25. decembar 2023. godine, saopšteno je danas na sajtu Grada Novog Sada.

Grafički prilozi

Katastarsko-topografski plan sa granicom obuhvata i planom rušenja
Katastarsko-topografski plan sa granicom obuhvata i planom rušenja
Kompoziciono, pejzažno i parterno rešenje sa sinhronim planom podzemnih instalacija
Kompoziciono, pejzažno i parterno rešenje sa sinhronim planom podzemnih instalacija
Nivelaciono rešenje saobraćajnih površina, parking mesta i kriva tragova merodavnog vozila
Nivelaciono rešenje saobraćajnih površina, parking mesta i kriva tragova merodavnog vozila

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *