Od projekta, preko građevinske table do izvođenja; Foto: Kiparh
Aktuelno

Mališani iz beogradske škole arhitekture podigli lavirint od slame za manje od šest sati

Ozbiljnim i temeljnim pristupom radu, male arhitekte izgradile su 7,5 tona težak objekat poštujući sva pravila i procedure koje se primenju i u svetu odraslih.

Kao finale svojih letnjih aktivnosti u Beogradu, domaći ogranak međunarodne arhitektonske škole za decu Kiparh održao je na samom kraju prošle sedmice radionicu pod nazivom Hay Maze Pavilion, koja je podrazumevala izgradnju lavirinta sastavljenog od 450 bala slame.

U simuliranim uslovima gradilišta na prostoru Beogradskog hipodroma projekat Kiparhove učenice, desetogodišnje Manje Pavlović, izveden je za nešto manje od šet sati, budući da su, uprkos opuštenoj radnoj atmosferi, male arhitekte samoj gradnji paviljona pristupile ozbiljno i temeljno.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Učesnici u izgradnju nakon izvedenog projekta; Foto: Kiparh

Postavljena i gradilišna tabla

Kao što to pravila u svetu odraslih nalažu, gradilište je bilo propisno obeleženo i gradilišna tabla postavljena, a na njoj se, kao prijatelj ovog nesvakidašnjeg projekta, našao i portal Gradnja.

Sam po sebi, lavirint je rezultat timskog rada Kiparhovih učenika i demonstratorki – učenica od 15 i više godina koje su pomagale deci u učenju i sticanju znanja – te, naravno, nastavnog osoblja škole.

Lavirint je projektovan od bala slame, prirodnog, ekološkog i energetski održivog materijala, a osmišljen je tako da se po potrebi može širiti i dograđivati, čime se iskustvo korisnika menja tokom vremena.

Foto: Kiparh
Foto: Kiparh
Foto: Kiparh
Foto: Kiparh

Nakon izgradnje, radionica se završila kontrolom izvedenog stanja i izradom projekta izvedenog objekta.

Kao peta u nizu u ovogodišnjem Kiparhovom letnjem programu, radionica je započeta predavanjem o zaštiti na radu, gradilištu i različitim akterima na gradilištu – projektantski i stručni nadzor, izvođač radova, investitor.

Mališanima je potom objašnjena razlika između IDR i PZI, a sledeći koraci bili su analiza projekta za izvođenje, te postavljanje već pomenute gradilišne table.

Usledilo je pozicioniranje objekta na parceli u skladu sa projektom, a potom i sama izgradnja objekta u nivoima, da bi se radionica završila kontrolom izvedenog stanja i izradom projekta izvedenog objekta (PIO).

Foto: Kiparh
Foto: Kiparh
Foto: Kiparh
Foto: Kiparh

Bez trajnih posledica po okruženje i lokaciju

Kao rezultat, dobijen je paviljon-lavirint težak oko 7,5 tona sa dimenzijama osnove 14 x 9,5 metara i površinom od 133 m², za čiju izgradnju je upotrebljeno 450 bala slame – modula u dimenzijama od oko 50 x 40 x 100 cm.

Zidovi lavirinta su projektovani u različitim visinama od niskih, na koje možete sesti ili ih preskočiti, do visokih kroz koje se krećete kao u pravom lavirintu tražeći izlaz.

Prema projektu, objekat može biti korišćen i za potrebe umetničkih izložbi zahvaljujući velikoj korisnoj površini zidova spolja i unutra, a demontira se lako i ne ostavlja trajne posledice na okruženje i lokaciju.

Foto: Kiparh
Foto: Kiparh
Foto: Kiparh
Foto: Kiparh

Nakon demontaže paviljona, slamu je preuzelo sportsko udruženje Triniti za potrebe ishrane konja.

Lavirint je na hipodromu bio postavljen nešto više od 24 sata i bio je otvoren za javnost. Zbog najavljene kiše, u ponedeljak uveče je demontiran, a slamu je, kako je planirano, preuzelo sportsko udruženje Triniti za potrebe ishrane konja.

„Veliko nam je zadovoljstvo što je lavirint u svakom smislu ispunio funkciju kojoj je prvobitno namenjen. Nakon uspešne prve letnje škole, verujemo da će organizacija ovakvih radionica tokom letnjeg i zimskog raspusta postati praksa u Kiparhu“ – navode na kraju iz arhitektonskog centra u Šumatovačkoj.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *