Foto: Kiparh
Dešavanja

Male arhitekte iz Kiparha izgradiće na Beogradskom hipodromu lavirint od 450 bala slame

Izvođenjem projekta desetogodišnje Manje Pavlović polaznici i polaznice škole će imati priliku da stečena znanja primene u simuliranim uslovima gradilišta.

Letnja arhitektonska škola za decu Kiparh, ogranak istoimenog koncepta koji u Rusiji postoji od 2015. godine, otvorena je pre više od pola decenije u Beogradu sa ciljem da podstakne talenat i kreativnost među decom uzrasta od 6 do 14 godina.

Predavači su domaći stručnjaci iz oblasti arhitekture sa višegodišnjim iskustvom u praksi i održavanju nastave – doktori nauka i doktoranti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dok se deca upoznaju sa arhitekturom kroz niz kreativnih zadataka prilagođenih njihovom uzrastu.

Kao veliko finale svojih ovogodišnjih aktivnosti u srpskoj prestonici, Kiparh sada najavljuje radionicu pod nazivom Hay maze pavilion, koja podrazumeva izvođenje lavirinta od bala slame, projekta njihove učenice Manje Pavlović koja ima 10 godina.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ukupna težina paviljona će biti oko 7,5 tona; Foto: Kiparh

Nagrada za održivi dizajn

Projekat je rađen za potrebe Kiparhovog konkursa, koji škola jednom godišnje organizuje za učenike koji imaju 9 ili više godina.

Ove godine je tema bila Paviljon u umetničkom parku Nikola Lenivets, koji se nalazi u Kaluškoj oblasti u Rusiji, a Manja Pavlović je kao autorka projekta i IDR dobila nagradu za održivi dizajn.

Žiri je bio sastavljen od profesora sa Moskovskog arhitektonskog instituta i kustosa dečijeg festivala koji se održava na toj lokaciji.

Foto: Kiparh
Foto: Kiparh
Foto: Kiparh
Foto: Kiparh

Lavirint se po potrebi može širiti i dograđivati, čime se iskustvo korisnika menja tokom vremena.

Lavirint je projektovan od bala slame, prirodnog, ekološkog i energetski održivog materijala, a po potrebi se može širiti i dograđivati, čime se iskustvo korisnika menja tokom vremena.

„Originalna lokacija na kojoj je paviljon projektovan obiluje travom i žitom od kojih se formiraju bale sena i slame, zbog čega je izgradnja i nadogradnja paviljona moguća bez utroška velike količine energije i emitovanja zagađenja kroz transport materijala“ – objašnjavaju iz Kiparha.

Ilustracija: Kiparh

Slamu će na kraju pojesti konji

Zidovi lavirinta su projektovani u različitim visinama, što ga čini pogodnim za različite starosne grupe. Od niskih, na koje možete sesti ili ih preskočiti, do visokih kroz koje se krećete kao u pravom lavirintu tražeći izlaz.

Lavirint može biti korišćen i za potrebe umetničkih izložbi zahvaljujući velikoj korisnoj površini zidova spolja i unutra. Takođe, može se lako demontirati i ne ostavlja trajne posledice na okruženje i lokaciju.

„Nakon demontaže, slama se može koristiti u druge svrhe. Konkretno smo dogovorili da slamu doniramo sportskom udruženju Triniti koji će je koristiti za potrebe ishrane konja. Na taj način realizujemo i održivu komponentu ovog projekta“ – kažu iz beogradskog ogranka škole.

Projekat za izvođenje delo je timskog rada Kiparhovih učenika i nastavnog osoblja; Foto: Kiparh

Pored funkcije lavirinta, paviljon će biti korišćen i kao privremena izložba projekata Kiparhovih učenika.

Za potrebu izgradnje biće iskorišćeno 450 bala slame, a sam paviljon biće dimenzija 14 x 9,5 metara. Ukupna težina paviljona će biti oko 7,5 tona.

„Nakon izgradnje, paviljon će ostati na lokaciji još nekoliko dana, u skladu sa vremenskim uslovima. Pored funkcije lavirinta, biće korišćen i kao privremena izložba projekata naših učenika“ – dodaju iz Kiparha.

Sam paviljon biće dimenzija 14 x 9,5 metara; Foto: Kiparh

Izgradnja lavirinta 27. avgusta

Ovogodišnji program letnje škole arhitekture koncipiran je kroz četiri radionice sastavljene iz teorijskog i praktičnog dela (21, 22, 24. i 25. avgust), dok će radionica Hay maze pavilion (27. avgust) predstavljati praktičnu primenu stečenog znanja na lokaciji, u simuliranim uslovima gradilišta na Beogradskom hipodromu.

Cilj ove radionice je upoznavanje sa procesom izvođenja arhitektonskog projekta, zaštitom na radu i obeležavanjem gradilišta, te razumevanje arhitekture kao celovitog procesa od ideje do realizacije, kroz izgradnju lavirinta od bala slame.

„U zavisnosti od vremenskih uslova, održavanje Hay maze radionice se može pomeriti u periodu između
20. i 30. avgusta, o čemu će polaznici biti blagovremeno obavešteni“ – navode na kraju iz Kiparha.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Anton

    Divno..Svaka čast 🙂

  2. Nenad

    Samo da se oduzimaju upaljači na ulasku

Ostavite odgovor

Obavezna polja *