Instalacija Žetva Soli; Foto: Mihailo Kocić
Aktuelno

Žetva Soli arhitekte iz Srbije odabrana za Dubai Design Week 2023

Od dizajnera enterijera u Ikei, do ekološke instalacije koja upozorava na otpad nastao desalinizacijom mora. Evo kako možete da podržite rad Mihaila Kocića i pomognete da se ovaj rad prikaže u Dubaiju. 

Instalacija Žetva Soli, čiji je autor arhitekta i dizajner komercijalnih prostora iz Srbije Mihailo Kocić, izabrana je da bude deo Dubai Design Weeka, festivala kreativnosti koji se ove godine održava od 7. do 12. novembra u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Instalacija preispituje štetne prakse upravljanja otpadnim solima nastalim procesom desalinizacije morske vode. Saznajte kakvo rešenje nudi ovaj beogradski đak i kako je do njega došao.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Foto: Mihailo Kocić

Od Beograda do Dubaija

Nakon završenih studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, pod mentorstvom profesora Vladimira Milenkovića, Mihailo Kocić se poslednje četiri godine posvetio radu u oblasti komunikacija i dizajna enterijera u kompaniji IKEA.

Počevši kao dizajner radnje, stekao je iskustvo u dizajnu enterijera i komercijalnih prostora, a nedavno je, kako kaže, svoju strast ka arhitekturi preselio u Dubai, nastavljajući istu ulogu u Ikei.

„Preselivši se u državu sa ekstremnom klimom, jako sam bio iznenađen količinom javnog zelenila koja se navodnjava. I dalje nisam siguran kako se navodnjavanje vrši i da li je proces, uslovno rečeno, zelen ili ne“ – navodi Kocić za Gradnju.

Foto: Mihailo Kocić

Instalacija preispituje štetne prakse upravljanja otpadom, u ovom slučaju konkretno otpadnim solima nastalim procesom desalinacije morske vode.

Ipak, ovo saznanje dovelo ga je na ideju da se bavi procesom desalinacije morske vode upotrebom solarne energije – kao dva elementa kojima predeli u UAE obiluju.

Kako objašnjava Kocić, Salt Harvest, odnosno Žetva soli, je odgovor na ovogodišnji otvoreni poziv za dizajnere na Dubai Design Weeku, u kategoriji instalacije na otvorenom pod temom ekološke i socijalne održivosti.

Instalacija preispituje štetne prakse upravljanja otpadom, u ovom slučaju konkretno otpadnim solima nastalim procesom desalinacije morske vode.

„Nažalost, nije retkost da se ovako prikupljene soli vraćaju direktno u more pri čemu se drastično diže salinitet vode i uništava ekosistem“ – kaže Kocić.

Foto: Mihailo Kocić

Kako radi Žetva Soli

Prema rečima autora ove instalacije, Žetva Soli ilustruje vrlo jednostavan princip prečišćavanja, odnosno destilovanja vode.

Naime, objašnjava Kocić, slana voda se kapilarnim kretanjem kroz porozni medij prenosi do retorte, u kojoj usled solarnog zagrevanja pojačanog Fresnel objektivom dolazi do isparenja i kondenzacije vode:

„Kako bi se prikupila so, kristalizovana na poroznom mediju, stabilizujuće uže se odvezuje, tako spuštajući retortu. Nakon što je spuštena u visinu korisnika, matica na vrhu retorte se odvrće i otpušta šipku koja drži medij sa kristalima soli. Nakon zamene poroznog medija, retorta se podiže u početnu poziciju, nastavljajući žetvu soli“.

Foto: Mihailo Kocić

Sama instalacija ne predstavlja patent, ona prikazuje pasivan proces prečišćavanja vode i poziva na usporenje kako bi se revidirale štetne prakse.

Naš sagovornik na kraju navodi da se tako destilovana voda može koristiti kao tehnička voda ili voda za agrarnu upotrebu.

„Sama instalacija ne predstavlja patent, ona prikazuje pasivan proces prečišćavanja vode i poziva na usporenje kako bi se revidirale štetne prakse“ – zaključuje za portal Gradnja arhitekta Mihailo Kocić.

Potraga za sponzorstvom

Projekat je početkom avgusta odobren za izlaganje i trenutno je u procesu potrage za sponzorstvom. Ukoliko želite da pomognete da se ova instalacija pojavi na prestižnom Dubai Design Weeku, javite se Mihailu Kociću!

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *