Aktuelno, Izvođenje

Kako se koristi EPS stiropor u niskogradnji

EPS (ekspandirani polistiren) je izolacioni materijal koji se već dugi niz godina potvrđuje u primeni u podovima, zidovima i krovovima stambenih i poslovnih objekata, škola, bolnica, hladnjača itd.

U područjima sa visokim pritisnim opterećenjima na termoizolacioni sloj (u košuljicama podnih konstrukcija, u ravnim krovovima, u kosim krovovima tj. iznad krovnih rogova koriste se blokovi EPS A150 koje proizvodi Austrotherm.

Za potrebe sanacije magistralnog puta M21 Valjevo – Užice, isporučeno je preko 1.000 m3 ovog proizvoda, i to u blokovima dimenzija 2000 mm x 1220 mm x 1000 mm. Naime, na klizištu kod nadvožnjaka iznad Petničke ulice, izvođač (JP PZP Valjevo) je ugradio 416 blokova EPS stiropora kompanije Austrotherm.

Investitor ovih radova (JP „Putevi Srbije“) je odabrao EPS kao pogodan materijal za konstrukciju (za sanaciju postojećeg klizišta) pre svega zbog toga što je EPS lagan materijal koji ne izaziva velika pritisna opterećenja na donje vlažne zemljane slojeve. Istovremeno, EPS A150 podnosi velika pritisna opterećenja – čak i veća od minimuma kojeg je investitor tražio (164 kPa naspram zahtevanih 160 kPa).

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *