Ime MUZA skraćenica je od Mobilna, Učinkovita, Zdrava, Arhitektura; Foto: Marko Miščević/CROPIX
Građevinarstvo

MUZA je mobilna kuća iz Hrvatske s minimalnim uticajem na okolinu

Objekat gotovo nulte energije ima noseću konstrukciju od čeličnih vertikalnih i horizontalnih profila, kao i ventilisanu fasadu od trouglastih HPL ploča.

Profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu Bojan Milovanović i njegovi saradnici Marina Bagarić i Mergim Gaši stoje iz projekta mobilne kuće koja nosi ime MUZA Mobilna, Učinkovita, Zdrava, Arhitektura.

A osim što služi kao izložbeno-edukativni prostor Klastera za energetsku efikasnost i održivost u građevinarstvu nZEB.hr, ovaj objekat ujedno predstavlja i primer gradnje prema „nearly zero-energy buildings“ standardima.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Gradnja prema „nearly zero-energy buildings“ standardima; Foto: www.muza-nzeb.com

Kuća na čeličnim teleskopskim stubovima

Mobilna kuća MUZA centralna je tačka projekta The nZEB Roadshow koji je finansiran putem programa Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizon 2020, a radi se o jednom od važnijih projekata po pitanju promocije održive gradnje, odnosno zgrada gotovo nulte energije u Hrvatskoj.

Kako za Jutarnji.hr navodi profesor Bojan Milovanović, MUZA je mobilna kuća u formi pravilnog kvadra, spoljašnjih dimenzija 9 x 2,9 x 3,15 metara, koja stoji na čeličnim teleskopskim stubovima i ima nosivu konstrukciju od čeličnih vertikalnih i horizontalnih profila.

Spoljašnje dimenzije objekta su 9 x 2,9 x 3,15 metara; Ilustracija: www.muza-nzeb.com

U kući su korišćeni najnoviji inovativni materijali, proizvodi i tehnologija, te je postignuta vrlo niska potreba za energijom.

„Građevina je odevena u plašt od izolacionih slojeva prema nZEB zahtevima, a osim toga, kuća poseduje ventilisanu fasadu od trouglastih HPL ploča s limenim završnim slojem krova“ – opisuje profesor Milovanović.

Kako dodaje, u kući su korišteni najnoviji inovativni materijali, proizvodi i tehnologija, te je postignuta vrlo niska potreba za energijom.

MUZA ima nosivu konstrukciju od čeličnih vertikalnih i horizontalnih profila; Foto: www.muza-nzeb.com

Mehanička ventilacija s rekuperacijom topline

„Na krovu su tri fotonaponska panela te kuća poseduje toplotnu pumpu voda – vazduh. Unutar kuće postavljena je mehanička ventilacija s rekuperacijom topline, adekvatna osvetljenost, te zvučna i toplotna izolacija, što osigurava zdravu unutrašnju klimu i prijatnost prostora“ – objasnio je on.

Sve ovo i još niz drugih faktora – kao što su vazdušna nepropusnost zgrade i minimalizovanje toplotnih mostova – čine kuću MUZA idealnim primerom građevine gotovo nulte energije, koja ima za cilj da pokaže da je moguće stvoriti kvalitetan prostor za život, a da se pritom minimalno utiče na okolinu i koriste se prirodni izvori.

MUZA je idealan primer građevine gotovo nulte energije; Foto: www.muza-nzeb.com

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *