Rušenje kule počelo je 12. aprila; Foto: Nakagin Capsule Tower A606 Project
Aktuelno

Zbogom Nakiginu: Počelo rušenje Kurokavine kule od kapsula u Tokiju

Dok jedan od simbola metabolističkog pokreta u arhitekturi odlazi u prošlost, stanari prikupljaju sredstava za očuvanje, doniranje ili premeštanje kapsula.

U Tokiju je ovih dana počelo demontiranje kule Nakagin Capsule Tower, objekta osmišljenog s vizijom prilagodljive, dinamične i kontinuirano promenljive arhitekture.

Ovaj kultni japanski stambeni blok, koji je projektovao arhitekta Kišo Kurokava, ruši se usled sve nestabilnije konstrukcije i nekompatibilnosti sa trenutnim seizmičkim standardima.

Enterijeri su u procesu pražnjenja radi pripreme za uklanjanje azbesta, nakon čega će uslediti i potpuna demontaža zgrade.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kula je izgrađena pre 50 godina prema projektu Kišoa Kurokave; Foto: Nakagin Capsule Tower A606 Project

Stanari žele da sačuvaju kapsule

Kurokavina kula sagrađena je 1972. u tokijskom kvartu Ginza. Sastoji se od dve međusobno povezane betonske kule, na koje je pričvršćeno 140 montažnih čeličnih kapsula pretvorenih u male stambene jedinice.

Planovi za rastavljanje tornja potvrđeni su prošle godine, što je navelo stanare da počnu prikupljanje sredstava za očuvanje, doniranje ili premeštanje kapsula.

Jedna od grupa koje će zadržati modul se zove Projekat Nakagin Capsule Tower A606, a za cilj ima obnavljanje i modifikaciju kapsule s brojem A606.

Demontiranje kapsula obavljeno je pre zvaničnog početka rušenja; Foto: Roman Davydko via Unsplash.com

Iako su započeti radovi na rušenju eksterijera zgrade, veći deo unutrašnjosti već je demontiran.

Članovi ove grupe kažu za Dezeen da je, iako su započeti radovi na rušenju eksterijera zgrade, veći deo unutrašnjosti tornja već demontiran.

„Radovi na rušenju zvanično su počeli 12. aprila, ali unutrašnja demontaža i drugi radovi su obavljeni nešto ranije“, rekla je predstavnica grupe Akiko Išimaru.

Išimaru je navela da će radovi na rušenju početi uklanjanjem svih preostalih unutrašnjih elemenata, zajedno sa azbestom.

Nakon toga, kapsule će biti uklonjene, a zatim će se srušiti betonski tornjevi koji su ih nosili. Očekuje se da će rušenje trajati do kraja 2022. godine.

Rušenje bi trebalo da bude gotovo do kraja godine; Foto: PhotoMavenStock/Shutterstock

Pionir metabolističke arhitekture

Pre 12. aprila, Išimaru i drugi uključeni u projekat dokumentovali su zgradu merenjima, fotografijama, video zapisima i 3D skeniranjem.

Grupa planira da sačuva jednu od kapsula i transformiše je u “mobilnu kapsulu”, za koju kažu da će poštovati Kurokavin koncept “arhitekture u pokretu” i prilagodljivosti.

Kurokava, koji je umro 2007. godine, dizajnirao je kulu Nakagin Capsule Tower tokom japanskog metabolističkog pokreta, čiji je pionir bio zajedno sa Kijonorijem Kikutakeom i Fumihikom Makijem.

Metabolistička arhitektura je zagovarala projektovanje zgrade koje bi bile prilagodljive i zamenljive.

Svaka stambena jedinica ima po jedan okrugli prozor; Foto: urbz/Flickr

Kurokavin cilj za je bio da privuče poslovne ljude koji traže kompaktan i pogodno lociran stan.

Male stambene jedinice smeštene u kapsulama dizajnirane su tako da se rotiraju i zamenjuju na svakih 25 godina.

Nažalost, zbog nedostatka finansijskih sredstava ovo nikada nije realizovano, što je dovelo do njihovog propadanja tokom decenija.

Kurokavin cilj za toranj je bio da privuče poslovne ljude koji traže kompaktan i pogodno lociran stan.

Dimenzije kapsule su 2,5 x 4 metra; Foto: Nakagin Capsule Tower A606 Project

Oproštaj s voljenom zgradom

Svaka od kapsula u zgradi ima dimenzije 2,5 x 4 metra, oživljena je okruglim prozorom i sadrži ugrađene stambene prostore i nameštaj.

„Dok smo bili unutar kapsule i posmatrali je, videli smo mnogo ljudi kroz prozor. Činilo se kao da su došli da se poslednji put oproste sa zgradom”, kaže na kraju Išimaru.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *