Aktuelno, Kolumna

Brkić u Beču: Arhitektonska izložba u čast našeg moderniste

Mnoga njegova dela izgrađena su u centru Beograda, pored kojih prolazimo gotovo svakoga dana, ne znajući da je njihov autor upravo arhitekta Aleksej Brkić.

Promocija domaćih arhitekata i njihovih ostvarenja kroz izložbe u inostranstvu, prava je retkost u poslednjih nekoliko decenija. Nije važno da li se radi o autorima i tematici koja već uveliko pripada istoriji ili o smotrama savremenih ostvarenja, domaće arhitekte vrlo retko pronalaze put do inostranih destinacija. To ne znači da manjkamo s dobrom arhitekturom, već da smo previše pasivni na polju (samo)promocije, kao i činjenica da nam fali stručnih i organizaciono sposobnih kuratora, to jest, autora arhitektonskih izložbi.

Izložba u bečkoj galeriji Ringturm, Schottenring 30, traje do 8. septembra 2017.

Ovaj negativan trend prekinut je izložbom “Aleksej Brkić, arhitekta u Beogradu”, koja je svečano otvorena 9. juna u Beču. Autori izložbe su arhitekta Bojan Kovačević i Adolf Štiler. Ovo je 47. po redu izložba “Arhitektura u Ringturmu”, koju internacionalno osiguravajuće društvo “Vienna Insurance Group” održava u svojoj centralnoj poslovnici. Kovačević i Štiler ovom izložbom nastavljaju saradnju, koju su pokrenuli na sličnoj izložbi, pod nazivom “Beograd/momenti arhitekture”, koja je na istom mestu održana 2011. godine. Tada su autori stavili akcenat na modernu arhitekturu 20. i početka 21. veka u Beogradu.

Ovaj put težište je stavljeno na opus jednog, ali veoma vrednog arhitekte – Alekseja Brkića. Naravno, u pitanju su dela iz posleratnog perioda, mnoga izgrađena u centru Beograda, pored kojih prolazimo gotovo svakoga dana, ne znajući da je njihov autor upravo arhitekta Brkić. Najpoznatija dela ovog arhitekte su zgrada Hempra na Terazijama, zgrada Socijalnog osiguranja u Nemanjinoj, kompleks Opštine Vračar s dve stambene kule i tako dalje. Pored izvedenih dela, iza profesora Brkića ostalo nam je kapitalno delo iz oblasti istorije i teorije arhitekture, pod nazivom “Znakovi u kamenu”.

Zgrada Socijalnog osiguranja u Nemanjinoj

Opus Alekseja Brkića prikazan je na klasičan način, putem panoa, na kojima su izložene fotografije, projekti, ali i crteži. Naravno i poneka maketa, koja je dodatno dočarala utisak vrednosti ovog tvrdokornog moderniste.

O značaju izložbe u prilog ide i informacija da je njenom otvaranju prisustvovao i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, što se veoma retko događa s izložbama koje nisu osmišljene i izvedene kao državni projekti. Ovakve izložbe proširuju kulturološku sliku o Srbiji i Beogradu, a mislim da bi bilo veoma korisno da se organizuju češće i za domaću publiku.

Izložba u bečkoj galeriji Ringturm, Schottenring 30, traje do 8. septembra 2017.

Foto: Bojan Kovačević, Facebook

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *