Aktuelno

Gradi se veletržnica u Beogradu

Na mestu današnjeg Kvantaša, Beograd će dobiti savremenu veletržnicu sredinom 2013. godine.

Veletržnica je projekat po principu javno-privatnog partnerstva, a ukupna dokapitalizacija iznosi 27 miliona evra. Na predviđenom mestu za veletržnicu prvo će nići hala za voće i povrće a kasnije, po fazama, sedam hala za sveže meso, ribu, cveće. Na dokapitalizaciju, karakterističnu za objekte tog tipa, pozvane su pre svega opštine koje tako rešavaju problem plasmana svojih proizvoda, ali i kompanije koje se bave logistikom i prodajom voća i povrća. Za sada je konkurisalo 12 opština.

Direktor JP „Veletržnica“ Beograd Dragan Pušara kaže da su prednosti, odnosno benefiti za ulagače indirektni.

Opština Ivanjica, na primer, jedna od poznatijih po kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima, procenila je da je ovo isplativ posao. Predsednik Opštine Ivanjica Milomir Zorić kaže da je to značajan projekat imajući u vidu da je Ivanjica jedna od poznatijih po proizvodnji krompira i malina.

Izgradnjom veletržnice, kažu nadležni, smanjiće se i cenovni šokovi, pa se neće dešavati da, kao na primer letos, za samo jedan dan paradajz poskupi četiri puta.

Ljiljana Stanković, pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine kaže da je ogroman značaj veletržnice za razvoj konkurentnosti u ovoj oblasti i za razvoj prometa.

„Ova veletržnica će svakako doneti jedan novi konkurentski nivo cena i zadovoljstvo naših potrošača, pre svega, oni će biti snabdeveni jeftinijim i svežijim proizvodima“, kaže Stankovićeva.

U razvijenim evropskim zemljama kao što je Italija, veletržnice u prometu sveže hrane učestvuju sa 40 odsto, u zemljama u razvoju poput Mađarske i Poljske i do 65 procenata, dok je za sada kod nas taj procenat zanemarljiv.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *