Aktuelno

Ciglane Nexe obustavljaju proizvodnju

Zbog zime, remonta ali i smanjene potražnje ciglane poznatog proizvođača Nexe moraju na zimksi odmor.

Industrija građevinskog materijala u Srbiji se već godinama opire krizi koja zatvara ciglanu za ciglanom. Od zatvorenih tridesetak pogona najviše je onih malih, 12 je većih, međutim, ovih dana najavljuje se krah čak i najvećih proizvođača iz sastava hrvatske kompanije Nekse grupe, koja je u Srbiju došla na velika vrata i privatizovala fabrike u Novom Bečeju, Sremskim Karlovcima, Jelen Dolu… Finansijski direktor ove grupacije za Srbiju Šandor Kiš, koji je ujedno i generalni direktor ciglane „Stražilovo” u Sremskim Karlovcima, izjavio je za Dnevnik da je stanje katastrofalno, da će mnogi završiti ovu godinu s gubitkom i ako ne krenu nove investicije, spasa im nema.

cigla-nexeSvetska kriza usporila je investicije u svim zemljama i ugrozila stabilnost najvećih. Na poslovanje kompanija Nekse grupe u Srbiji nepovoljno se odrazilo i to što Nekse grupa iz Našica nije u mogućnosti da fondovima isplati iznos kamata po prispelim ranije emitovanim obveznicama u Hrvatskoj, što je, kako kaže Šandor Kiš, snizilo kreditni rejting kompanije i alarmiralo banke na oprez. Gubitak ulagača ceni se na oko milijardu kuna, što ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Sagovornik kaže da je najteže u ciglani „Stražilovo”, novobečejskoj fabrici „Polet-Keramika” i fabrikama betona u Novom Sadu, Batajnici i Ostružnici, koji su na ivici propasti. Jedini koji se drže iz ove grupacije su proizvođači crepa u Novom Bečeju i kamenolom s krečanom u Jelen Dolu, ali za njega je potpisan ugovor o prodaji.

Kiš dodaje da će ciglana u Sremskim Karlovcima 24. decembra prekinuti proizvodnju zbog remonta i zime, kada je i inače mala prodaja simbolična. Radi samo pogon za proizvodnju blokova, međutim, zbog male potražnje i otežanog plasmana ove godine je iskorišćeno manje od pola kapaciteta. Umesto mogućih 120 miliona jedinica normalnog formata blokova, ova godina zaključiće se s proizvodnjom od samo 55 miliona.

Zbog smanjenog obima rada 32 radnika sede kod kuće i primaju tek 65 odsto zarade, jer nema novca za njihove otpremnine. Preostalih 73 zaposlenih će ostati da rade posle remonta, iako se proizvodnja malo isplati, jer su cene pale za oko 50 odsto, pa se prosečni blok prodaje ispod 20 evro centi. Kako su kreditne obaveze velike, ciglana nije bila u mogućnosti da redovno plaća gas, zbog čega je blokirana isporuka ovog energenta. Plate se isplaćuju kako-tako i radnici su upravo primili akontaciju za novembar.

Kako se saznaje, u planu je da se nastavi sa smanjenom proizvodnjom više zbog toga kako bi se sačuvalo ime na tržištu, jer uprkos svim naporima države da se pomogne građevinskoj industriji, kako bi se nastavio investicioni ciklus, prodaja je slaba i u zemlji i inostranstvu. Dok je ranijih godina „Stražilovo” izvozilo samo u susednu Rumuniju trećinu ukupne proizvodnje, danas je izvoz simboličan. Tek nešto ide u Hrvatsku zbog zatvorenog pogona u Našicama, ali to je nedovoljno za rad punim kapacitetom.

Crno tržište

Ciglana „Stražilovo” u Sremskim Karlovcima još je proletos upozoravala na velike probleme u oblasti građevinske industrije i razmišljala da li nastaviti s proizvodnjom ili stati, uprkos njenom izvanrednom položaju uz reku Dunav i između dva velika centra – Novog Sada i Beograda. Generalni direktor „Nekse grupe” za Srbiju Momčilo Radojčin izjavio je kako je pored smanjene tražnje na loše rezultate poslovanja uticalo i crno tržište koje je oborilo cene proizvoda, pa su loše rezultate ostvarili oni koji su radili legalno i plaćali i državi poreze i radnicima doprinose. Skupi energenti samo su prelili čašu.

(Dnevnik)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *