Pola milijarde dolara za projekat stanovanja; Foto: Marvin van Beek on Unsplash
Aktuelno

Microsoft investira 500 miliona dolara u razvoj javnog stanovanja

Kao odgovor na stambenu krizu u Sijetlu, gigant iz Redmonda je tokom prošle nedelje objavio nameru da izdvoji pola milijarde dolara za izgradnju pristupačnog stambenog bloka u ovom gradu.

Već dugi niz godina, sedište Microsofta nalazi se u predgrađu Redmonda, gradu do Sijetla, gde vlada slična situacija kao i u ostalim razvijenim područjima: tamo gde su stacionirani IT giganti, vlasnici kuća nižih i prosečnih primanja polako se istiskuju iz trke na tržištu nekretnina. Za Microsoft konkretno, to znači da veći deo njihovih zaposlenih polako ali sigurno ostaje bez mogućnosti da reši svoje stambeno pitanje.

Ovakva situacija štetna je i za samu firmu, jer može dovesti do odlaska kvalitetne radne snage u oblasti sa nižim cenama nekretnine, te su se odlučili da to spreče i investiraju u stambene jedinice namenjene onima sa nižim primanjima. Nova odluka najpre će biti od koristi radnicima koji u Microsoftu koji rade na sporednim pozicijama bez kojih jedna firma ove veličine ne bi mogla da funkcioniše – a to su radnici u kafeteriji, spremačice, vozači i ostali.

Ovim projektom kompanija želi da obezbedi najbolje moguće uslove života svojim zaposlenima. Foto: Microsoft

Jagma za nekretninama

Microsoft trenutno radi i na modernizaciji svog velikog kampusa. Njihovo naselje u Redmondu izgrađeno je 1986. godine, a danas broji čak 80 zgrada. Naselje bi trebalo još više da se raširi, ugosti nove stambene i poslovne jedinice, sportske terene, igrališta, jezero, nekoliko brdašca pa čak i mnogo hektara šume. Ovim projektom kompanija želi da obezbedi najbolje moguće uslove života svojim zaposlenima, i time postane konkurentan u odnosu na ostale „velike igrače“ na tržištu.

Facebook je naišao na oštru kritiku na konto sličnog projekta, čime ovaj IT gigant svojim zaposlenima praktično postaje i stanodavac.

Inače, iz uprave Grada Sijetla u decembru je stigao izveštaj u kojem se navodi da je ovoj opštini potrebno još 156.000 pristupačnih stambenih jedinica, a ako se područje nastavi da se razvija ubrzanim tempom kao do sada, do 2040. godine biće potrebno još 88.000 jedinica. Microsoftova investicija znatno bi olakšala situaciju jer bi, kako navodi New York Times, omogućila nove domove i drugim stanovnicima Sijetla koji nisu u mogućnosti da sebi pribave dom po trenutnim tržišnim cenama – a to među njima su vatrogasci, nastavnici, vaspitači i predstavnici mnogih drugih bitnih profesija s nižim primanjima.

Ova odluka do sada je naišla mahom na pozitivne komentare od strane društvenih kritičara i novinara budući da se radi o koraku koji ide na ruku brojnim stanovnicima ove regije, i ne isključuje one koji ne rade za kompaniju. Trenutno nisu poznati detalji o projektu.

Da podsetimo, Facebook je prošle godine naišao na oštre kritike na konto svog budućeg naselja u kojem će njihovi zaposleni moći da unajme stanove po nižim cenama – čime ovaj IT gigant, svojim zaposlenima praktično postaje i stanodavac.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *