Versajski dvorac: Od lovačkog doma preko Francuske revolucije do danas; Foto: YouTube screenshot
Arhitektura

400 godina duge istorije razvoja Versajskog dvorca u 6 minuta

Razvoj čuvenog dvorca, koji traje već skoro 400 godina, predstavljen je kroz veoma detaljnu animaciju.

Malo je turista koji dođu u Francusku, a da bar jednom nisu posetili Versajski dvorac jugozapadno od Pariza. Ovo velelepno zdanje, koje je simbol moći Francuske kroz vekove, svoj razvoj beleži od 1620-ih godina kada je nastalo u osnovnoj formi kao lovački dvorac Luja XIII. Kroz predstojeće vekove dvorac okružen sa 815 hektara parkova dodatno se razvijao i u njemu su živele brojne generacije kraljevske porodice. Međutim, kako je zaista izgledao taj razvoj? Ove dve animacije će nam to detaljno pokazati:

Pogledajte prvi video:

Neki su mišljenja da današnja Republika Francuska na ovom mestu troši i više nego što je u ono vreme to činio Luj XIV.

Kroz dva videa na zvaničnom YouTube kanalu Versaja predstavljena je istorija arhitekture dvorca i svih okolnih objekata, kao i njihovog enterijera.

Prvi video počinje prikazom prvobitne strukture u formi lovačkog dvorca napravljenog za Luja XIII. Njegov naslednik „kralj sunca“ Luj XIV je na istom imanju pokrenuo ambiciozan projekat izgradnje dvorca, koji je trajao pola veka i nakon kog je stvoren najveći dvorac u celoj Evropi. Luj XIV je čitavu svoju vladu i sud preselio na ovo mesto i nastavio je da dopunjava i usavršava dvorac tokom čitavog perioda svoje vladavine.

Njegov naslednik Luj XV ostavio je i svoj arhitektonski pečat u Versaju, deleći prostore na manje apartmane i formirajući operu.

Pogledajte drugi video:

Versaj nakon Francuske revolucije

U drugom videu koji prikazuje dvorac počev od 1789. godine predstavljeno je na simboličan način iseljenje kraljevske porodice iz Versaja, koje je usledilo nakon Francuske revolucije.

Nakon što je godinama bio napušten i pretrpeo niz oštećenja, sa Lujom Filipom otpočinje niz projekata restauracije i prenamene prostora, ali bez ikakvih drastičnijih promena.

Neki su mišljenja da današnja Republika Francuska na ovom mestu troši i više nego što je u ono vreme to činio Luj XIV, što je možda i još jedan dodatni razlog što ovaj velelepni kompleks godišnje poseti šest miliona ljudi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *