Naučite kako se pravi brend, kako se upravlja BIM-om, a savladajte i po koju lekciju od Frenka Gerija; Foto: YTCount on Unsplash
Aktuelno

Top 5 YouTube kanala za unapređenje veština u periodu izolacije

Kada vanredna situacija prođe, najveću prednost u periodu oporavka imaće oni koji svoje dane u izolaciji nisu protraćili na društvene mreže i serije, već usmereno i produktivno.

Prema pisanju Harvard Business Reviewa, uticaj epidemije korona virusa na svetsku ekonomiju biće realan, ali kratkotrajan. „V“ scenario šoka podrazumeva strmoglavi pad ukupnog društvenog proizvoda, a potom njegov nagli rast usled povećanja potražnje za robom i uslugama.

Nemački list Deutsche Welle izveštava da, nakon više nedelja izolacije, Kina nema rast broja novozaraženih korona virusom. Državne vlasti dozvolile su slobodno kretanje građana, ali je nošenje maski obavezno. Kao što Harvard Business Review to predviđa, nakon kratkog šoka, kineska privreda i svakodnevnica vraćaju se u normalu. Efekat talasa oporavka očekuje se i u drugim zemljama sveta.

Ekonomski šok: Foto: Harvard Business Review

Dok smo u svojim kućama, najbolja opcija za sve arhitekte jeste da vreme iskoriste u unapređivanju svojih znanja, sposobnosti i veština.

Vanredna situacije trajaće neko vreme. Dok smo u svojim kućama, najbolja opcija za sve arhitekte jeste da dodatno vreme iskoriste u unapređivanju svojih znanja, sposobnosti i veština. Za one koji su orni da rade na sebi, po našem izboru, ovo su Top 5 YouTube kanala za unapređivanje veština u periodu izolacije.

 

1. StoryBrand: Svaki klijent želi biti heroj u sopstvenoj priči

Najčešća omaška koje firme čine u oglašavanju jeste da sebe prikazuju kao heroja – ističe Donald Miler, marketinški ekspert. Svaki klijent ima neki unutrašnji, spoljašnji ili moralni problem koji mu ugrožava opstanak i napredak. Da bi taj problem rešio i oslobodio se unutrašnjeg pritiska, klijent je u potrazi za mentorom koji će mu u tome pomoći.

Donald Miler ističe da se brend u svojoj marketinškoj poruci treba prikazati kao mentor koji svom klijentu pomaže da reši problem, postigne uspeh i izbegne neuspeh. Sedam StoryBrand koraka vam može pomoći da u potpunosti preokrenete način na koji o svom brendu razmišljate.

2. Balkan Architect: Revit treba znati

Digitalizacija građevinske industrije je neminovnost. Na tržištu rada, poznavanje rada u Revitu posebno je tražena veština. Da Revit savladate brzo i jednostavno pomoći će vam Miloš Temerinski, domaći BIM stručnjak svetskog glasa.

Kao tehnološki entuzijasta, Miloš je još kao student arhitekture pokrenuo YouTube kanal Balkan Architect koji danas ima čak 230.000 pratilaca, sa preko 500 dostupnih tutorijala. Bilo da ste na početnom ili naprednom nivou, Miloš vam može pomoći da značajno unapredite svoje BIM veštine.

3. MasterClass: Učite od najboljih

Ako želite da unapredite svoje komunikacione, pregovaračke ili dizajnerske veštine, onda je MasterClass pravo mesto za vas. YouTube kanal MasterClass ima čak 518.000 pratilaca i preko 80 dostupnih kurseva.

Keli Werstler podučava kurs o dizajnu enterijera, Frenk Geri daje časove iz arhitektonskog projektovanja, dok Kris Vos drži kurs o umeću pregovaranja. Cena kursa iznosi 15 dolara mesečno. U ovom periodu izolacije, kurs možete pokloniti svom kolegi ili prijatelju kao rođendanski poklon ili kao gest pažnje.

4. engVid: Pričaj engleski da te ceo svet razume

Ako bismo svakog dana usavršavanju stranog jezika posvećivali barem 15 minuta vremena, na godišnjem nivou to je akumulacija od 90 radnih sati. Baš toliko i traju časovi engleskog jezika na YouTube kanalu engVid – Learn English for Free.

Predavanje drži 10 simpatičnih nastavnika, a svog nastavnika birate sami. Sam kanal ima 715.000 pratilaca, dok pojedini nastavnici imaju i po nekoliko miliona učenika. Časovi su besplatni i kratki – traju oko od 10 do 15 minuta. Ukoliko žalite zato što vaš engleski nije na boljem nivou, engVid časovi vam mogu pomoći da unapredite svoju gramatiku, pisanje i izgovor.

5. OU Graphics: Prvi utisak je bitan

Bilo da radite na novom projektu ili na PowerPoint prezentaciji, ubedljivo grafičko prikazivanje ključno je za jasnu komunikaciju. YT kanal OU Graphics pomoćiće vam da unapredite svoje veštine grafičke komunikacije, arhitektonske prezentacije i post-produkcije.

Kanal ima 140.000 pratilaca i više od 50 turtorijala koji vam mogu pomoći da programske alate kao što su Photoshop ili Lumion koristite na kreativan i ekspresivan način. Turtorijali su krajnje zanimljivi, traju nekoliko minuta, i mogu vam pomoći da napravite crteže, ilustracije i dijagrame koje niko neće zaboraviti.

Male pobede svaki dan

Pod uticajem epidemije koronavirusa, šok za ekonomiju i zdravstveni sistem biće realan, ali neće trajati večno. Iskustvo Kine nam pokazuje da je za brz oporavak moguć. To je tračak nade.

Kada vanredna situacija istekne, najveću prednost u periodu oporavka imaće oni koji svoje dane u izolaciji nisu uzaludno protraćili na društvene mreže i serije, već usmereno i produktivno.

Pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *