Aktuelno

Srbija ponovo među poslednjima po izdavanju građevinskih dozvola

Srbija će se po brzini izdavanja građevinskih dozvola ponovo naći među poslednjih deset zemalja na ’Doing business’ listi Svetske banke za 2014. jer nije napravljen bilo kakav pomak u toj oblasti, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) .

Taj izveštaj koji analizira uslove poslovanja u 185 zemalja biće predstavljen 29. oktobra i naša zemalja ponovo neće popraviti svoju poziciju u očima investitora, navela je ta organizacija.

Proces izdavanja građevinskih dozvola biće u fokusu nastavka antibirokratske kampanje “Pitajte kada” koju NALED vodi sa Radio-televizijom Srbije.

Probleme sa dozvolama, ali i svim drugim birokratskim procedurama za koje smatraju da su nepotrebno komplikovane i dugotrajne građani i privrednici mogu da prijave NALED-u kako bi se uticalo na nadležne organe da što pre budu pojednostavljene.

gradjevinska-dozvola

Druga važna tema kampanje “Pitajte kada” biće borba protiv sive ekonomije. Podaci NALED-a pokazuju da vrednost prometa u sivoj zoni premašuje 24 odsto BDP-a. Oko 28 odsto preduzeća posluje tako što ne plaća sve poreske obaveze pri isplati zarada ili nelegalno prometuje robu.

Rešenja za ove probleme bila bi izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kao i usvajanje jedinstvenog zakona o inspekcijama i snižavanje poreskog opterećenja na najniže zarade.

Ključne izmene u Zakonu o planiranju i izgradnji trebalo bi da budu uvođenje jednošalterskog sistema, elektronsko podnošenje i vođenje zahteva za dozvolu, kao i isključivanje javnih preduzeća iz procesa odlučivanja. Takvo rešenje pomerilo bi Srbiju na „Duing biznis“ listi za oko 100 mesta.

Donošenje jedinstvenog zakona o inspekcijama trebalo bi da u borbi protiv sive ekonomije konačno reši pitanje preklapanja nadležnosti, unapredi kontrolu i proces kažnjavanja, dok bi smanjivanje poreskog opterećenja najnižih zarada trebalo da motiviše poslodavce da zaposlene vrate u legalne tokove, a u tom pravcu bi trebalo razmotriti mogućnost ukidanja doprinosa za zdravstvo i nezaposlenost.

(Tanjug)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *