Arhitekta Miodrag Lozić (1934–2022); Foto: Gradnja.rs
In Memoriam

Preminuo arhitekta Miodrag Lozić, dobitnik Tabakovićeve nagrade za 2021.

U svojoj dugoj i plodnoj karijeri projektovao je stambene, poslovne, upravne i hotelske zgrade, industrijska postrojenja, kao i brojne socijalne ustanove.

U nedelju, 24. jula, preminuo je arhitekta Miodrag Miša Lozić, član Društva arhitekata Novog Sada i dobitnik nagrade Đorđe Tabaković za 2021. godinu, saopšteno je na sajtu DaNS-a.

Ostaće upamćen po graditeljskom opusu koji čine ostvarenja različitih tipologija, realizovana u Novom Sadu – poput zgrade Zavoda za osiguranje Vojvodine ili domova za stara lica na Limanu i Novom Naselju – ali i duž cele pokrajine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zgrada Zavoda za osiguranje Vojvodine, današnji DDOR; Foto: Privatna arhiva Miodraga Lozića

Biografija

Rođen je u Kraljevu 30. septembra 1934. godine, a rano detinjstvo je proveo u Beogradu i potom u Novom Sadu od 1939. godine.

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu u klasi prof. Milana Zlokovića (1962), sa kojim je tokom studija učestvovao u nekoliko arhitektonsko-urbanističkih konkursa.

Radio je kratko u beogradskom birou “Osnova”, pa u Projektnom zavodu Vojvodine (1964–1981), a potom kao vodeći projektant u arhitektonskom birou ”Arhitekt” (1981–1994) u Novom Sadu, nakon čega se penzionisao.

Projektovao je stambene, poslovne, upravne i hotelske zgrade, industrijska  postrojenja, kao i brojne socijalne ustanove u Novom Sadu i Vojvodini.

Miodrag lozić rođen je u Kraljevu 30. septembra 1934. godine; Foto: porodica Lozić.

Bavio se i pedagoškim radom kao dugogodišnji nastavnik u Srednjoj školi za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu

U periodu od 1964. do 1967. godine bio je član Komisije Izvršnog veća Vojvodine za izgradnju domova zdravlja.

Godine 1967. izabran je za člana Međunarodne lige za arhitektonsko projektovanje i planiranje objekata za potrebe mentalno hendikepiranih osoba. Od 1982–1997 se nalazio u Komitetu za arhitektonsko projektovanje ove lige.

Projektovao je i domove zdravlja u Vrbasu, Šidu i Višnjićevu, a bavio se i pedagoškim radom kao dugogodišnji nastavnik u Srednjoj školi za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu.

Zgrada na uglu Maksima Gorkog i Bulevara oslobođenja u Novom Sadu; Foto: privatna arhiva Miodraga Lozića

Kvalitet i trajanje Lozićeve arhitekture

Dobitnik je više prestižnih nagrada i priznanja, a poslednja u nizu bila je Tabakovićeva nagrada za arhitekturu za 2021. godinu, nakon čega je u Novom Sadu organizovana i retrospektivna izložba Lozićevih arhitektonskih projekata.

„Možda je bilo potrebno predugo vremena za vrednovanje njegovog autorskog opusa, ali to što je predlog za nagradu stigao od mladih novosadskih arhitekata, potvrđuje kvalitet i trajanje njegove arhitekture“ – zaključeno je u saopštenju žirija Tabakovićeve nagrade.

U razgovoru za naš portal krajem 2021. godine, Lozić je kao krunu svog rada u arhitekturi izdvojio zgradu Osiguravajućeg zavoda Vojvodine (današnji DDOR) i domove penzionera na Limanu i Novom naselju.

„Arhitekta treba da osmišljava način funkcionisanja objekta, a za to postoje dva načina – prvi je da napraviš kutiju pa će se u nju sve već nekako utrpati, ili da uđeš u to šta će se tu dešavati pa prema tome da praviš prostore, čime sam se ja vodio prilikom projektovanja Doma na Novom naselju“ – izjavio je Lozić za Gradnju.

Gerontološki centar i penzionerski dom, Novo Naselje, Novi Sad, 1985-1990. Foto: Orfeas Skutelis

Zgrada uopšte nije umetnost, ona je zadovoljenje osnovnih potreba.

Na kraju razgovora za naš portal, proslavljeni novosadski arhitekta uputio je i poruku svojim mladim kolegama i studentima arhitekture.

„Iskreno se trudite da uradite zgradu što bolje, s tim što morate učestvovati kako u planiranju zgrade, tako i, na neki način, u svemu što će se događati u zgradi, jer je svrha vašeg rada zadovoljenje korisnika. Prostore napraviti tako da odgovaraju potrebama i svemu tome dati jedan logičan izgled. Ne treba praviti zgrade koje su l’art pour l’art, samo radi umetnosti, jer zgrada uopšte nije umetnost, ona je zadovoljenje osnovnih potreba“ – rekao je tom prilikom za Gradnju.

Miodrag Lozić sahranjen je u sredu, 27. jula, na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *