Tabakovićevom nagradom Loziću je odato priznanje i za ovaj projekat; Foto: Relja Ivanić
Aktuelno, Dešavanja

Izložba arhitekte Miodraga Lozića od 31. januara u Novom Sadu

Otvaranje retrospektive arhitektonskih projekata dobitnika Tabakovićeve nagrade za 2021. godinu najavljeno je za ponedeljak u sedam uveče. 

Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) najavilo je na društvenim mrežama izložbu arhitekte Miodraga Lozića, koja će biti otvorena 31. januara, u 19 časova, u prostoru novosadske Kulturne stanice Svilara.

Da podsetimo,Nagrada za arhitekturu ”Đorđe Tabaković”, najznačajnije priznanje za arhitektonsko stvaralaštvo koje dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada, ustanovljena je 1994. godine i znak je priznanja jednom od pionira naše moderne arhitekture, istaknutom graditelju Novog Sada i Vojvodine, arhitekti Đorđu Tabakoviću (1897-1971).

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zgrada na uglu Maksima Gorkog i Bulevara oslobođenja u Novom Sadu; Foto: privatna arhiva Miodraga Lozića

Student Milana Zlokovića

Dobitnik ove nagrade za 2021. godinu je arhitekta Miodrag Lozić. Rođen je u Kraljevu 30. septembra 1934, a rano detinjstvo je proveo u Beogradu i potom u Novom Sadu od 1939.

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu u klasi prof. Milana Zlokovića (1962), sa kojim je tokom studija učestvovao u nekoliko arhitektonsko-urbanističkih konkursa.

Radio je kratko u beogradskom birou „Osnova“, pa u Projektnom zavodu Vojvodine (1964-1981), a potom kao vodeći projektant u arhitektonskom birou “Arhitekt“ (1981-1994) u Novom Sadu, nakon čega je otišao u penziju.

Gerontološki centar i penzionerski dom, Novo Naselje, Novi Sad, 1985-1990. Foto: Orfeas Skutelis

Najvažniji projekti

Projektovao je stambene, poslovne, upravne i hotelske zgrade, industrijska postrojenja, kao i brojne socijalne ustanove u Novom Sadu i Vojvodini.

Između ostalih, to su Dom penzionera na Limanu 2, Dom penzionera na Novom Naselju, Zavod za osiguranje „Vojvodina“ u Železničkoj ulici (danas DDOR), kao i stambena zgrada u Maksima Gorkog 2, a svi pomenuti objekti nalaze se u Novom Sadu.

Dom zdravlja u Šidu po projektu Miodraga Lozića; Foto: privatna arhiva Miodraga Lozića

Lozić se bavio i pedagoškim radom kao dugogodišnji nastavnik u Srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu.

Bio je član Komisije Izvršnog veća Vojvodine za izgradnju domova zdravlja (1964-1967). Izabran je 1967. godine za člana Međunarodne lige za arhitektonsko projektovanje i planiranje objekata za potrebe mentalno hendikepiranih osoba.

Od 1982-1997 se nalazio u Komitetu za arhitektonsko projektovanje ove lige. Projektovao je i domove zdravlja u Vrbasu, Šidu i Višnjićevu, a bavio se i pedagoškim radom kao dugogodišnji nastavnik u Srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu.

Fotografije Lozićevih projekata koje će biti prikazane u Svilari autorski potpisuju Relja Ivanić i Društvo arhitekata Novog Sada, koje stoji i iza produkcije izložbe čiji je pokrovitelj novosadska Gradska uprava za kulturu.

Zgrada današnjeg DDOR-a u Novom Sadu; Foto: Relja Ivanić

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *