Fali joj jedan papir… Foto: Danil Sorokin on Unsplash
Aktuelno

Sagrada Familija plaća dug gradu od 36 miliona evra zbog nepotpune građevinske dozvole

Iako ovo pomalo zvuči neverovatno, imajući u vidu da Barselona u znatnoj meri puni gradski budžet na konto miliona turista koji godišnje obiđu ovo arhitektonsko čudo, Sagradi Familiji fale papiri.

Naime, vekovna saga oko izgradnje jedne od najpoznatijih svetskih građevina, koja je projektovana od strane čuvenog katalonskog arhitekte Antonija Gaudija i čija je izgradnja počela davne 1882. godine, konačno će u bar jednom aspektu biti okončana. S obzirom na činjenicu da za čitavo ovo vreme izgradnje nisu postojale adekvatne građevinske dozvole, objekat ima dug prema gradu u iznosu od 36 miliona evra. Međutim, zahvaljujući najnovijem dogovoru između gradskog veća Barselone i poverenika bazilike ovaj decenijski spor će konačno dobiti svoj epilog, piše New York Times.

Tokom narednih deset godina čelnici Sagrada Familije će isplaćivati dug u ratama, a zauzvrat grad će poboljšati organizaciju i funkcionisanje javnog gradskog prevoza u zoni oko bazilike.

Tokom narednih deset godina čelnici Sagrada Familije će isplaćivati dug u ratama.

Sagrada Familija je najposećenija monumentalna građevina našeg grada. Nakon dve godine dijaloga napravili smo sporazum kojim se garantuje plaćanje duga zbog građevinske dozvole, ali i siguran pristup građevini i olakšanje funkcionisanja života oko nje, kao i poboljšanje okolnog javnog prevoza i obnavljanje lokalnih ulica.“, rekla je Ada Colau, gradonačelnica Barselone.

Prema sprovedenim istraživanjima Sagrada Familija godišnje privuče oko 4,5 miliona posetilaca, te bi na ovaj sporazum svakako trebalo gledati kao na veoma značajan korak na putu konačnog završetka radova najavljenih za 2026. godinu.

Foto: David Ramos

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *