Bež stan na beogradskom Dedinju; Foto: Ana Kostić
Enterijeri

Skandinavski vajb u srcu Dedinja: Stan koji odiše svežinom i lakoćom življenja

Prirodni kamen, krivudavi paneli, skrivena vrata i modularni nameštaj daju ovom enterijeru u bež tonovima poseban pečat koji se pamti.

Čitaocima Gradnje poznat po enterijerima kompanija Clarivate i CPA global, ali i projektu vikendice na Goču, arhitekta Filip Rašković nam ovog puta predstavlja naglašenu estetiku Apartmana NB na beogradskom Dedinju, projektovanog i izvedenog tokom prošle godine.

Ideja je pre svega bila da se prostor – koji je već funkcionalan i u kom klijenti  žive – potpuno transformiše i stvori novi ambijent koji ne podseća ni na šta staro. Zato je glavni zadatak bio osmisliti dizajn koji odiše svežinom i lakoćom življenja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Za veliki deo podne površine je korišćen mikrotoping; Foto: Ana Kostić

Ideja je pre svega bila da se prostor potpuno transformiše i stvori novi ambijent koji ne podseća ni na šta staro.

Rašković dalje objašnjava da se tokom rada na konceptu vodio emocijom, istražujući istovremeno šta danas jedan dom predstavlja za nekog.

„Inspiraciju uvek nalazim u klijentima i njihovom životnom stilu, ono u čemu se oni osećaju najbolje, najprirodnije i najviše svojim. Kao i svaki čovek, svaki prostor je jedinstven i uvek težim tome da izvučem najveći potencijal iz njega“ – kaže arhitekta.

Deo nameštaja dizajniran je posebno za ovaj projekat i rađen po meri; Foto: Ana Kostić

Funkcionalnost pre svega

U prostornoj organizaciji i rasporedu u stanu nije bilo grubih ograničenja: „Položaj prostorija je već bio delimično definisan i jasan, tako da se dizajnu najviše pristupilo sa oblikovne strane“ – navodi Rašković.

Što se tiče principa na koje se prilikom dizaniranja oslanjao, arhitekta objašnjava da su problemi koje je u vreme svog uspona rešavala “beogradska škola stanovanja” aktuelni i danas, te da se trudi da u svom dizajnu klijentima, pored estetskog, pruži i funkcionalni deo i što bolju organizaciju prostora kojim raspolažu.

Osnova centralnog dela stana

Stolarija, nameštaj i materijalizacija

“Skrivena” panel vrata rađena su nakon demontaže postojeće stolarije u stanu, a pre finalne obrade i gletovanja zidova, kako bi se štok vrata savršeno uklopio u ravan zida. Bosal vrata su u hodniku rađena od poda do plafona i farbana po odabranom RAL tonu.

Od nameštaja su najzastupljeniji komadi danskog brenda FermLiving, poput velike modularne sofe, fotelja i kafe stočića, dok je preostali nameštaj dizajniran posebno za ovaj projekat i rađen po meri. Za veliki deo podne površine je korišćen mikrotoping, a zidne obloge u beloj boji su izvedene od gipsa.

U enterijeru dominiraju komadi danskog brenda FermLiving; Foto: Ana Kostić

Trpezarijski sto akcentovan je velikom biljkom koja izvire iz stola, ali je u izboru materijala i boja za površinu ostao sveden.

Rašković ističe da najviše pažnje u enterijeru privlači trpezarijski sto, koji ima i centralnu poziciju u stanu.

„Akcentovan je velikom biljkom koja izvire iz stola, ali je u izboru materijala i boja za površinu ostao sveden“ – navodi beogradski dizajner.

Prirodni kamen korišćen za nogare stola se provlači i kroz druge elemente nameštaja u stanu, formirajući tako lajtmotiv koji je dao projektu poseban pečat.

Prirodni kamen korišćen je za nogar stola; Foto: Ana Kostić

Izazov u vidu krivudavog panela

Arhiteka naglašava da su projektovanje enterijera i razvoj celog koncepta protekli poprilično lako, s obzirom da je već unapred bilo jasno definisano šta je sve od sadržaja potrebno.

„Izazov u izvođenju je bio ispratiti preciznost detalja koji su se izvodili na licu mesta u stanu, poput krivudavog panela iza sofe“ – kaže Filip Rašković za naš portal.

Krivudavi panel smešten je iza sofe; Foto: Ana Kostić

Rašković je na projektu aktivno radio četiri meseca, počevši od koncepta do završetka radova i potpunog opremanja.

Na kraju razgovora, napominje da je na projektu aktivno radio četiri meseca, počevši od koncepta do završetka radova i potpunog opremanja.

„Najveća zahvalnost za dobar projekat je činjenica da klijenti uživaju u svakom trenutku provedenom u stanu“ – zaključio je beogradski dizajner enterijera.

Foto-galerija

Krivudavi panel smešten je iza sofe; Foto: Ana Kostić
Krivudavi panel smešten je iza sofe; Foto: Ana Kostić
Rašković inspiraciju uvek nalazi u klijentima i njihovom životnom stilu; Foto: Ana Kostić
Rašković inspiraciju uvek nalazi u klijentima i njihovom životnom stilu; Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić
Foto: Ana Kostić

Faktografija
ime projekta:

Apartman NB

autor:

Filip Rašković

lokacija:

Beograd, Dedinje

godina projektovanja:

2022.

godina realizacije:

2022.

fotografija:

Ana Kostić

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. SS

  Imao je kolega daleko bolja resenja za prethodne projekte.Ovo tema je toliko puta viđena na stranim sajtovima da prosto više nije interesantna. Bar jedno 10 puta u zadnih godinu dana videh isti fazon od sofe do stola.Jedino je trepezarijski sto interesantan i poigravanje sa ogledalima.Ostalo deluje nedovršeno i nedostaje blagog kontrasta.Ali verovatno su neke stvari rađene i na zahtev klijenta da stan bude instagramičan i to se vidi.

 2. Danilo

  Rešenje za kamin je jako lepo i originalno, šteta sto nije prikazano više na fotografijama…

 3. miki

  materijalizacija je sasvim pristojna u momentima zanimljiva, komunikacija isto dobra, pretpostavka je da je klijent isključivo tražio monohromatiku pa ljudima deluje nedovršeno, bez kontasta, bez jakih detalja koji obeležavaju stambeni prostor, meni ovde jedino nedostaje lični pečat i autora i vlasnika stana

 4. Arhitekta

  Pre svega dosadno

 5. Mila

  Skandinavci nemaju glomazan i težak nameštaj, garniture, sve preneseno iz salona. Lično mi se sviđa jer je veliki i svetao prostor, sve ovo se lepo uklapa. Samo nedostaje neki umetnički komad, slika, ili skulptura. Nadam se da će vlasnici dodati da bi prostor imao lični pečat.

 6. VanjaNS

  Prelepo… bež, belo, drvo…u jednostavnosti je lepota i lakoća življenja. 🤍

Ostavite odgovor

Obavezna polja *