Mada 29ogodišnja preduzetnica Nzambi Matee iz Kenije; foto: Gjenge Makers
Materijali

Ženski startap od reciklirane plastike pravi cigle jače od betona

Ove ekološke cigle predviđene su za popločavanje, a njihova niska cena i izrazito velika čvrstina garantuju popularnost i dug vek.

Osnivač firme za reciklažu plastičnog otpada Gjenge Makers, mlada 29ogodišnja preduzetnica Nzambi Matee iz Kenije, pokrenula je zajedno sa svojim saradnicima razvoj prototipa mašine koja plastični otpad pretvara u ciglu za popločavanje. Tokom jednog dana u njihovoj fabrici za sada je moguće proizvesti do 1.500 opeka, koje ne samo da su ekološke i kvalitetne, već su i povoljne.

„Apsurdno je da i dalje imamo problem obezbeđenja pristojnog doma, što je jedna od osnovnih ljudskih potreba. Plastika je materijal koji se zloupotrebljava i pogrešno poima. Jeste da ima veliki potencijal, ali njen uticaj nakon životnog veka može biti katastrofalan.“ , kaže Metee za Designboom.

Ekološka cigla za popločanje dobija se kombinacijom peska i otpadne plastike.

Pre nego što je osnovala svoju firmu, Nzambi Matee je diplomirala na odseku istraživanja o materijalima i radila kao inženjer u Kenijskoj naftnoj industriji. Tokom 2017. godine je napustila posao kako bi sledila snove snove. Počela je sa razvojem ekološke cigle za popločanje i u tome je i uspela! Cigla sa mehaničkim karakteristika boljim od betona, pravi se od peska i otpadne plastike.

Sada kada je proizvod patentiran, plastični otpad Matee uglavnom dobija besplatno iz fabrika ambalaže, a kupuje ga i od drugih firmi koje se bave reciklažom.

Vreme je da se građevinska industrija pomeri sa linearne na kružnu ekonomiju.

Tokom procesa eksperimentisanja i testiranja shvatila je koja se plastika bolje veže i ima bolje mehaničke karakteristike, a zatim je sa svojim timom osmislila ceo mašinski pogon koji će joj omogućiti masovnu proizvodnju.

„Moramo preispitati kako proizvodimo industrijske produkte i naći način kako da se nosimo sa njim na kraju njihovog veka upotrebe. Inovacije koje je predstavila Nzambi Matee u građevinskom sektoru ističu ekonomske i ekološke mogućnosti kada pređemo sa linearne ekonomije, kada proizvodi koji se nakon upotrebe odbace, prelaze na kružnu ekonomiju, gde proizvodi i materijali nastavljaju da funkcionišu u sistemu što je duže moguće.“, rekla je Soraya Smaoun, specijalista za industrijske proizvodne tehnike.

Već reciklirano 20 tona otpada

Za sada je ovaj kenijski startap uspeo da reciklira više od 20 tona plastičnog otpada u opeku za popločanje, koje se u ponudi nalaze u većem spektru boja. Ovaj ekološki proizvod je i neverovatno jak i tokom testiranja se pokazalo da je dvostruko jači od betonskih blokova.

Razvojem ove proizvodnje stvorila se i mogućnost za otvaranje 112 radnih mesta, najviše u sektoru prikupljanja plastičnog otpada, koji je prvenstveno namenjen za žene i omladinske grupe kako bi se ovaj deo Kenijskog društva ekonomski osnažio.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Zoran Bogdanović

  Pitanje „od milion eura“ je:
  Dali je štetna prašina koja će se stvarati trenjem? Pošto se „cigla“ koristi kao podna obloga.

  1. Čaroban

   Mislite Salvador?

 2. Akex

  Malo se priča o tome koliko je plastika u stvari štetna. Taman posla još cigle od plastike.

 3. Lozac

  Treba ce im i za odzak

 4. Olivia

  Bravo !! Odlična ideja, svaka joj čast!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *