Gradilište Palate Pravde snimljeno u julu 2023; Foto: Gradnja
Građevinarstvo

Od temelja do fasade: Kako je izvedena Palata pravde u Novom Sadu (video)

Od dijafragmi dubokih 24 metra radi obezbeđivanja od komšija koje su na pola metra, do izvođenja fasade sa dva lica –  izazova na gradilištu bilo je puno, a evo kako sada izgleda objekat, mesec dana pre završetka.

Na uglu ulica Stražilovske i Maksima Gorkog u Novom Sadu građevinska kompanija Jadran doo u avgustu 2021. godine počela je sa izgradnjom Palate pravde, čiji je investitor Delegacija Evropske Unije u Srbiji.

Projekat se izvodi prema potpisu arhitekte Miodraga Trpkovića iz beogradskog biroa DOMAA, a zgrada spratnosti 2Po+Su+Pr+6 nedaleko od Radničkog, postaće novi vizuelni reper u Novom Sadu.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Gradilište Palate pravde snimljeno dronom u martu 2022; Foto: Aleksandar Morović/Gradnja.rs

Najbliži komšija udaljen je svega 57 centimetara od novog objekta Palate pravde.

Veliki izazov bio je izvesti 2,5 etaže (10 metara) ispod nivoa ulice u centru grada u neposrednoj blizini susednih objekata, a još veći kada su te etaže potopljene, ispod nivoa podzemnih voda.

Tako je obezbeđenje susednih objekata urađeno dijafragmama dubokim 24 metara, od čega je najbliži komšija udaljen svega 57 centimetara od novog objekta Palate pravde.

U svemu ovome, bilo je neophodno držati jamu suvom, konstantno minimum šest meseci držati snižen nivo podzemne vode pomoću depresionih bunara, a bez ijednog rizika po temelje suseda.

Digrafragma od 24m radi obezbeđenja susednih objekata; Foto: Aleksandar Morović/Gradnja.rs

Armirano-betonska konstrukcija

Konstrukcija objekta je skeletna armirano-betonska, sa jezgrima za ukrućenje, a ploče su ravne debljine 25 cm sa kapitelima.

Stubovi u osnovnom rasteru 7,80 m, dimenzija 60/60 cm protezaće se od prvog do šestog sprata, dok se od prizemlja do temelja dimenzija stubova povećava.

Po obodu objekta projektovane su grede. Armirano-betonski zidovi su debljine od 16, 20, 25 i 30 cm.

Gradilište u martu 2022. iz drona:

Završeno je i oko 1.000 kvadrata krovopokrivačkih radova gde je postavljena gotovo sva predviđena oprema.

Dve godine kasnije, ekipa Jadrana završila je u potpunosti konstrukciju objekta od 9.000 kvadrata, veći deo razvoda mašinskih i elektro-instalacija, kao i postavku instalacija klimatizacije i ventilacije.

Montira se staklena fasada na površini od 1.700 kvadrata gde se trenutno završava izrada potkonstrukcije za dekorativne elemente na fasadi.

Palata Pravde i Radnički; Foto: Gradnja

Zgrada sa dva lica

Specifičnost ovog objekta čine dva dizajnerska rešenja fasade – jedno prema ulici, a drugo prema dvorišnom prostoru, tzv. two face building.

Ulična fasada je transparentna, staklena, dok je dvorišna fasada “zelena”. Biljke će preovladati na fasadi prema parku i stanari okolnih zgrada će koristiti i deo parka koji formalno pripada ovom pravosudnom objektu.

Gradilište u julu 2023:

U dvorišnom delu se postavljaju žardinjere gde je u planu da deo fasade prema parku bude oplemenjen biljkama.

U unutrašnjosti objekta izvode se molersko-farbarski keramičarski radovi, montaža duplih podova i spuštenih plafona, a u narednom periodu očekuje se kamenopolagački radovi, montaža unutrašnje stolarije i bravarije.

Završeno je i oko 1.000 kvadrata krovopokrivačkih radova gde je postavljena gotovo sva predviđena oprema.

U sklopu spoljašnjeg uređenja u dvorišnom delu se postavljaju žardinjere gde je u planu da deo fasade prema parku bude oplemenjen biljkama.

Pogled od gore; Foto: Gradnja

Uskoro otvaranje

Dve godine nakon početka radova, Palate pravde je poprimila konačan izgled. Ostalo je još malo toga da se uradi, a planiran rok za završetak svih radova je avgust 2023. godine.

Faktografija
ime projekta:

Palata Pravde

lokacija:

Novi Sad, ugao Stražilovske i Maksima Gorkog

investicija:

Delegacija Evropske Unije u Srbiji

korisnik:

Ministarstvo Pravde

arhitektura:

Miodrag Trpković, DOMAA

izvođač:

Jadran doo

površina:

9.000 m2

spratnost:

2Po+Su+Pr+6

početak:

avgust 2021.

stanje:

jul 2023.

rok:

avgust 2023.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Nebojsa

    To je zgrada KRIVICNOG SUDA da budemo lprecizni jer ce tu sedeti KRIVICARI sudije.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *