Zgrada u Dunavskoj ulici u Novom Sadu; Foto: Natko Marinčić
Arhitektura

Duh nekadašnjeg Novog Sada ovekovečen u crtežima Natka Marinčića

Crteži poznatog novosadskog arhitekte, nastali od početka osamdesetih godina proteklog stoleća pa sve do prvih godina novog milenijuma, predstavljeni su u novoj knjizi.

Nakon otvaranja Instagram naloga o crtežima nagrađivanog arhitekte Natka Marinčića (1941-2004), čime je njegov rad lansiran u 21. vek, sada je usledila i knjiga pod naslovom “Natko Marinčić: Odabrani crteži” u izdanju Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

“Natko Marinčić bio je jedan od najtalentovanijih arhitekata i crtača njegove generacije. Za života ipak nije prepoznat kao vrsni crtač, verovatno zbog nezainteresovanosti sredine, ali i zbog lične skromnosti ili pak nedostatka umetničkih ambicija. Zbog toga se Marinčićevi radovi tek nakon njegovog odlaska otkrivaju i prikazuju.” – piše u predgovoru Vladimir Mitrović, urednika knjige i kustosa MSUV.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Knjigu o Natku Marinčić uobličio je likovni urednik Nenad S. Lazić

Natko Marinčić bio je jedan od najtalentovanijih arhitekata i crtača njegove generacije.

U knjizi se nalazi preko stotinu Natkovih crteža podeljenih po sekcijama: arhitektonske perspektive, konkursni crteži, arhitektonske skice, gradovi i portreti.

Sam kraj knjige rezervisan je za fotografije izvedenih Marinčićevih objekata među kojima su najpoznatiji Asistentski dom, zgrada Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, fakultet Educons…

Zmaj Jovina ulica u Novom Sadu; Foto: Natko Marinčić

Opus koji tek treba da se istraži

„Usled velikog broja Marinčićevih crteža koje je porodica sačuvala, odlučili smo se za na jedan manji izbor i to onih koji najkarakterističnijih koji oslikavaju bogato crtačko iskustvo autora. Odabrani crteži su okvirno nastali od početka osamdesetih godina proteklog stoleća pa sve do prvih godina novog milenijuma.” – kaže Vladimir Mitrović.

“Crtajući, ali i slikajući lako i brzo, Marinčić je ostvario jedan pozamašan opus koji tek treba da se istraži, zabeleži i prezentuje.” – dodaje Mitrović.

Zgrada u Braće Ribnikar; Foto: Natko Marinčić

Crteži Tvrđave, Katedrale, Zmaj Jovine ulice, Matice Srpske su kao zvuk fijakera ili muzička pratnja onoga što je ostvario ili zamislio,

“I pored izuzetno uspešne arhitektensko-urbanističke karijere i brojnih nagrada i priznanja, ime Natka Marinčića ima prvu asocijaciju na crteže Tvrđave, Katedrale, delova Zmaj Jovine ulice, Matice Srpske… kao zvuk fijakera ili muzička pratnja onoga što je ostvario ili zamislio.” – kaže u predgovoru Sonja Stoja, profesorka u građevinskoj školi koja je iškolovala „pola“ novosadskih arhitekata i građevinaca.

Zmaj Jovina i Katedrala; Foto: Natko Marinčić

PDF knjige

Promocija knjige “Natko Marinčić: Odabrani crteži” biće organizovana za Dan grada 1. februara 2023. u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada na Bulevaru Mihajla Pupina 9.

Knjigu u izdanju Muzeja savremene umetnosti Vojvodine možete pregledati u PDF-u.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Nikola s Munjas BA MISAD

    Saradjivali Smo … Divan Covek Genijalni Arhekta +++ Voleo je Tradicijalnu Englesku arhitekturu !!! Voleo Je Casicu + Viskija !!!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *