Ovaj hibridni objekat savremene namene slavi principe tradicionalne arhitekture; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2022

Umesto rušenja: Potpuna transformacija starog ambara u Donjoj Trnavi

Prenamena starog ambara u objekat stambene namene istaknut je primer očuvanja i kontinuiteta narodnog graditeljstva Šumadije.

„Arhitektura bez arhitekata“ (Architecture without Architects) čuvena je knjiga Bernarda Rudovskog u kojoj poznati autor govori o građevinama bez pedigrea. U centar pažnje svog istraživanja Rudovski ne postavlja autorsku arhitekturu, već virtuoznost tradicionalnih neimara.

Logika balkanske vernakularne arhitekture ima duboke korene u lokalnom podneblju. No, današnji autori na principe tradicionalnog graditeljstva gledaju kao prevaziđene. Sudeći po istaknutim primerima dobre prakse, domaćim arhitektima je bliži senzibilitet internacionalnog stila.

No, ponekad se dogodi da se iznenada pojavi primer koji prkosi „glavnoj struji“, remeti ustaljeni pravac i pokazuje da stvari ipak mogu biti drugačije. Re-dizajn, re-kompozicija i re-vitalizacija bili su tri principa kojima se Predrag Milutinović vodio u revitalizaciji starog ambara u objekat dvojake funkcije.

Ovaj objekat predstavlja veštu interpretaciju autohtone arhitekture niškog podneblja; Foto: Relja Ivanić

Glavni motiv oblikovne i programske transformacije ambara bilo je graditeljsko nasleđe šumadijskog kraja.

Suprotno krajnjem rezultatu, klijent je imao potpuno drugačije namere. Naručilac je želeo da u okviru seoskog domaćinstva izgradi novi smeštajni objekat, a da stari ambar od cigle i crepa sruši do temelja.

Ali, uz dosta upornosti, veštine i umešnosti arhitekta je ostareloj i napuštenoj zgradi uneo novi život, potpuno menjajući njen karakter i namenu.

Autor ovog objekta ističe da je glavni motiv oblikovne i programske transformacije ambara bilo je graditeljsko nasleđe šumadijskog kraja. U tu svrhu  korišćeni su lokalni i prirodni materijali.

Osim toga, pristupilo se i podražavanju sklopova i oblikovnih proporcija starih majstora. Naročita pažnja posvećena je detalju, vezi starog i novog.

Ambar je prvobitno bio obična, neugledna građevina; Foto: Mapa Architects

Da li ste već pročitali na Gradnji?

Lokalni materijali

Za izgradnju objekta korišćena je reciklirana opeka sa terena, tesana drvena građa, biber crep domaćeg proizvođača i aluminijumska stolarija. Posebnu atraktivnost objekta čini krov čiji nepravilni oblici, zaseci i badže, celoj građevini daju savremen karakter i upečatljiv izgled.

„Drvena ekstenzija kako u funkcionalnom smislu upotpunjuje postojeću strukturu, tako i svojom jednostavnom materijalizacijom kontrastira i akcentuje različite fragmente postojećih opekarskih tonova i slogova. Težnja je bila da na savremeni način, koristeći standardne osnovne gradivne materijale, reinterpretiramo autohtonu arhitekturu, ne donoseći nužno novi dizajn, već unapređujući stari izraz, čime se nesumnjivo dobija na dodatnoj vrednosti“ – ističe poznati arhitekta.

Iako sagrađen za svakodnevnu upotrebu i od „običnih materijala“, arhitektura i skladne proporcije ovom objektu daju jednu snažnu autentičnost. Dvojna namena objekta dopunjuje njegovu programsku složenost.

Kos krov pokriven je biber crepom i limom; Foto: Relja Ivanić

Kombinovana namena

Odnos starog i novog međusobno se mešaju i u pogledu namene objekta. „Prizemlje ima ulogu magacinskog prostora u koji su umetnuti materijali i alati za održavanje domaćinstva“ – navodi Milutinović.

S druge strane, potkrovlje je preuređeno u stambeni prostor za zaposlene. Zbirno, dva nivoa zauzimaju površinu od 360 kvadratnih metara.

Na gornji nivo (potkrovlje) se dolazi trokrakim stepeništem. Do prostrane dnevne sobe sa istaknutom lođom pristupa se kroz dugačak hodnik. Sa leve i desne strane, u odnosu na ulaz, nalaze se spavaće prostorije, kupatilo i toalet.

Umesto rušenja postojećeg objekta arhitekta je predložio njegovo proširenje i dogradnju.

U potkrovlju objekata se nalazi savremeno opremljena stambena jedinica; Foto: Mapa Architects

Povratak tradiciji

Iako ne sadrži neke osnovne građevinske elemente tradicionalne šumadijske arhitekture, kao što su trem i odžak, hibridni objekat magacina sa stambenom jedinicom u Donjoj Trnavi, nadomak Topole, ipak slavi virtuoznost tradicionalnih neimara, dajući joj novu pojavnost kroz autentični autorski pečat.

Kroz prenamenu i preoblikovanje starog ambara arhitekta Milutinović uspeo je da povrati duh lokalne folklorne arhitekture i uveže ga sa savremenim načinom projektovanja, života i gradnje. Povratak tradiciji se može ostvariti i na jedan progresivan i pragmatičan način, bez romantičnog odnosa prema minulim vremenima.

 

Grafička dokumentacija

Foto: Mapa Architects
Foto: Mapa Architects
Foto: Mapa Architects
Foto: Mapa Architects

Foto-galerija

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Faktografija

 • naziv objekta: Ambar
 • mesto: Donja Trnava (Šumadija)
 • autori projekta: Predrag Milutinović (Mapa Architects)
 • godina projektovanja: 2020.
 • godina izgradnje: 2020–2021.
 • površina: 360 m²
 • spratnost: prizemlje i potkrovlje
 • fotografija: Relja Ivanić
 • izvođači: GZTR Evro Gradnja

Pogledajte još projekata istog autora:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Anton

  Ovo je bas vrhunski odrađeno.

 2. Biljana

  Božanstveno, čestitam!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *