Radovi na čišćenju fasade Narodnog pozorišta metodom peskiranja kako bi se uočili svi nedostaci na fasadi
Izdvojeno, Izvođenje

Umivanje lica: U toku restauracija fasade Narodnog pozorišta u Beogradu

Restauracijom fasade Narodnog pozorišta u Beogradu prema Francuskoj ulici, završava se obnova fasade ove važne kulturne institucije započeta pre pet godina.

Zgrada Narodnog pozorišta proglašena za kulturno dobro od velikog značaja. Nakon sređivanja pročelja 2018. godine, Kancelarija za upravljanje javnih ulaganjima je izdvojila nova sredstva za sređivanje fasade – ovog puta sa strane Francuske ulice.

Od izvođača radova, M Enterijer Gradnja, saznali smo da će restauracijom u potpunosti zadržati autentičnost objekta.

Peskiranje i čišćenje fasade

Trenutno se izvode radovi na čišćenju fasade metodom peskiranja, pošto je bila vrlo zaprljana. Nakon toga se planira inspekcija fasade od strane konzervatorskog nadzora, koji je dodeljen od strane Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, da bi se odredilo koje se površine fasade restauriraju, a koje površine moraju da se obiju kako bi se izveo novi veštački kamen.

Čišćenje fasade je planirano da se završi prve nedelje novembra 2022. a zatim se započinje sa obijanjem postojećeg veštačkog kamena.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Restauracijom fasade zgrada Narodnog pozorišta izgled fasade neće biti promenjen

Novi veštački kamen

Fasada objekta izvedena je u kombinaciji štokovanog i zaglađenog veštačkog kamena. Na mestima gde je veštački kamen oštećen, vrši se pažljivo obijanje, a nakon toga izrada novog veštačkog kamena. U konačnoj obradi novi veštački kamen treba da bude u svemu isti kao i postojeći veštački kamen.

Restauracija postojećeg zaglađenog i štokovanog veštačkog kamena vrši se zalivanjem prslina i saniranjem oštećenih delova.

Restauracija postojećeg zaglađenog i štokovanog veštačkog kamena vrši se zalivanjem prslina i saniranjem oštećenih delova. Krpljenje veštačkog kamena izvodi se specijalnim reparaturnim malterima sa agregatom, krečnjakom, kvarcnim peskom, cementom, polimerima i po potrebi oksidnom bojom. Vrši se ujednačavanje boje postojećeg i novog veštačkog kamena. Toniranje se izvodi smesom spravljenom od belog i sivog cementa, fino mlevene oksidne boje, vode i SN veze.

Fasada Narodnog pozorišta u Beogradu je kombinacija štokovanog i zaglađenog veštačkog kamena

Enterijer za neki drugi put

Trenutno nisu u toku radovi na enterijeru jer je predmet ugovorenih radova samo radovi na restauraciji fasade. Prema trenutnim raspoloživim informacijama, u narednom periodu nije planirana adaptacija enterijera, ali svakako postoje planovi da se izvrši u nekom doglednom periodu.

Restauracijom fasade takođe nije obuhvaćena zamena spoljne stolarije niti dorada dekorativne rasvete.

U toku je restauracija fasade zgrade Narodnog pozorišta u Beogradu čiji završetak je planiran za februar 2023.

Rok februar 2023.

Radovi na restauraciji fasade ka Francuskoj ulici su započeti u avgustu 2022. kada su urađeni pripremni radovi na gradilištu.

Ako vremenski uslovi to dopuste, završetak restauracije ovog dela fasade planiran je za februar 2023. godine.

Radovi ne utiču na funkcionisanje pozorišta te Narodno pozorište radi normalno tokom izvođenja radova.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *