Vikendica sa bazenom od kontejnera; Foto: Hometejner
Domaći projekti, Izdvojeno

Od starih brodskih kontejnera bračni par iz Novog Sada napravio kuću za odmor sa bazenom

Bez ikakvih pređašnjih iskustava u svetu građevine ali uz pomoć interneta i saveta svojih roditelja, dvoje supružnika sagradilo je Hometejner – malu oazu za odmor u prirodi.

Globalni trend pravljenja kuća od brodskih transportnih kontejnera postaje sve popularniji i na našim prostorima, budući da je ovakav način rešavanja stambenog pitanja potpuno drugačiji od klasičnih sistema gradnje, a pritom je i dosta jeftiniji, ali i najčešće drastično brži za izvođenje.

Iako u Srbiji već postoji nekoliko firmi koje se bave proizvodnjom ove vrste objekata, poput Avale Home iz Beograda i MLG iz Bačkog Petrovca, projekat kontejner kuće koji ćemo vam ovog puta predstaviti zanimljiv je po tome što ga je izveo bračni par iz Novog Sada bez ikakvih pređašnjih iskustava u svetu građevine.

U pitanju je kuća čiji su vlasnici Nebojša i Bojana Skopljak, dvoje 35-godišnjaka za koje je ovaj projekat bio ogroman izazov, s obzirom na to da je Nebojša po zanimanju sportista, dok je njegova supruga master ekonomista, a koji nam nakon čitavog iskustva otkrivaju sve detalje vezane za montažni objekat nazvan Hometejner.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Foto: Hometejner

Njiva u Karlovcima s pogledom na Dunav

Sve je počelo 2020. godine kada je Bojana slučajno videla oglas o prodaji njive u Sremskim Karlovcima s pogledom na Dunav.

“Nebojša u početku nije bio zainteresovan za gledanje tako nečega, ali sam na kraju uspela da ga nagovorim da ipak pogledamo. Naravno, oboje smo bili oduševljeni ali i dalje nismo bili sigurni šta ćemo sa tim”, kaže Bojana Skopljak za naš portal.

Hteli smo da napravimo nešto za šta nam tehnička dokumentacija neće oduzimati puno vremena, para i strpljenja.

Budući da je pandemija korona virusa uticala na mnoge da razmišljaju o begu iz grada i stana, tako su i oni na kraju odlučili da ipak otkupe zemlju, pa će nakon toga videti šta dalje.

“Hteli smo da napravimo nešto što do sada nismo videli u Srbiji, nešto što možemo sami da radimo i nešto za šta nam tehnička dokumentacija neće oduzimati puno vremena, para i strpljenja”, navodi naša sagovornica.

Foto: Hometejner
Foto: Hometejner
Foto: Hometejner
Foto: Hometejner

Uz pomoć interneta i iskustava roditelja

Kako je firma u kojoj Bojana radi usko povezana sa transportom, preko poslovnih partnera uspeli su da pronađu jedan rđom načeti Evergreen brodski kontejner dimenzija 14,5 m dužine i 2,5 metara širine.

“Za vreme korone, kontejnera gotovo da nije ni bilo jer je transport bio ili obustavljen ili se dosta otežano odvijao, pa ih čak ni luke nisu imale na stanju za prodaju”, objašnjava Bojana.

Ipak, 2021. godine konačno su počeli da rade na svojoj novoj kući od kontejnera, iako njihovi prijatelji po tom pitanju nisu bili baš optimistični – čak su u neku ruku mislili da su supružnici Skopljak „poludeli“.

“Sve smo radili sami. Malo smo istraživali, raspitivali se, pa uz pomoć interneta i iskustava naših roditelja koji su sami gradili kuće odlučili smo da izolaciju zidova uradimo u kombinaciji drvena konstrukcija-staklena vuna i na kraju obložimo gipsom”, navodi sagovornica Gradnje.

Foto: Hometejner

U kontejneru od 35 metara kvadratnih uspeli smo da napravimo kuhinju, kupatilo, spavaću sobu i dnevni boravak.

Dodaje da su u firmi koja je radila stolariju u početku bili malo skeptični oko toga kako će da postave prozore i vrata, čak su i razmišljali da li da se uopšte upuste u ovu saradnju jer nisu do tada to radili, ali se na kraju sve vrlo uspešno završilo.

“Iskreno, neke stvari smo radili i po tri puta, ali to sve samo iz neznanja. U kontejneru od 35 metara kvadratnih smo uspeli da napravimo kuhinju, kupatilo, spavaću sobu i dnevni boravak”, kaže Bojana.

Kako su se radovi odvijali tako su im nadolazile i neke nove ideje, kao što je, na primer, terasa na krovu kontejnera, objašnjava dalje naša sagovornica.

Foto: Hometejner

Eksperiment s bazenom u kontejneru

U međuvremenu, bračni par Skopljak istražio je apsolutno sve o brodskim kontejnerima – šta sve mogu da učine s njima, u kojim sve dimenzijama postoje, itd.

“Za sve što smo radili smo imali dogovor da će biti montažno-demontažnog tipa i da beton kao materijal nećemo koristili” – kaže za Gradnju Bojana Skopljak.

Zajedno su došli do ideje da bi mali kontejner dimenzija 6 m x 2,5 m bio idealan za bazen, te su pronašli mali tzv. open top kontejner (kontejner koji nema krov već ceradu) i iskoristili ga kao konstrukciju zidova za bazen.

“Bazen u kontejneru je i za nas bio mali eksperiment kako sve osmisliti. Došli smo na ideju da ćemo ga napuniti peskom radi stabilnosti, ubaciti korito unutra i obložiti ivice drvetom”, objašnjava sagovornica Gradnje.

Navodi i da se bazen filtrira samostalnim setom filtera koji isto ne zahteva šaht prostoriju, čime su, kako ističe, ponovo izbegli betoniranje.

Foto: Hometainer
Foto: Hometainer
Foto: Hometainer
Foto: Hometainer

 Kuća Hometainer sada može da se iznajmi i trenutni kapacitet spavanja je četiri osobe.

Kako su sve radili sami, izgradnja Hometejnera trajala je oko dve godine, uz stalne poslove na kojima su Nebojša i Bojana zaposleni, a kuća sada može da se iznajmi i trenutni kapacitet spavanja je 4 osobe.

Bračni par Skopljak kupio je u međuvremenu još jedan kontejner koji je u planu da bude završen do sledećeg proleća, čime će se kapacitet spavanja proširiti bar na još 4 osobe.

“Utisci gostiju su fenomenalni. Ne mogu da veruju da to je to kuća od kontejnera” – kaže na kraju za portal Gradnja Bojana Skopljak.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Milos

    Crna mat boja najviše privlači toplotu. Uživajte u vikendici ali vam predlažem neku svetliju boju da bi leta bila prijatnija.

  2. Pedja

    Bravo Amerigo,Amerika je iza coska!

Оставите одговор

Obavezna polja *