Bazen je dizajnirala firma za urbani dizajn Vlan Paysages; Foto: Philippe Boivin (La Presse)
Aktuelno

Rešenje za osveženje: Montreal dobio javni bazen smešten u kontejner

Dizajnirano po meri u Kanadi, ovo gradsko kupalište od 30 kvadrata fleksibilnije je i košta manje od kopanja bazena ili pravljenja trajne infrastrukture.

Kanadski grad Montreal otvorio je ovog meseca svoj prvi „piscinette“ – privremeni bazen smešten u kontejneru, u parku Žos-Monteferan.

Ovo je, kako navode zvaničnici, prvi pilot-projekat čiji je cilj borba protiv toplotnih talasa, koji bi se u narednim godinama mogli umnožiti.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bazen ima površinu od 30 kvadratnih metara; Foto: Facebook/Vlan Paysages

Inovativno rešenje za osveženje građana

„Veliki toplotni talasi će se postati sve učestaliji, pa smo želeli da pronađemo inovativna rešenja kako bismo građanima pružili malo svežine. Ako sve prođe kako treba, ideja će zaista biti da se ova vrsta instalacije umnoži“ – objasnila je za La Presse Sofi Mozerol, okružna odbornica.

Nevelik bazen, površine 30 kvadratnih metara, dizajniran je po meri u Kanadi, a koštao je grad 50.000 američkih dolara.

Osnovna ideja za projekat rođena je tokom misije gradonačelnice Valeri Plante u Njujorku, gde već postoji mnogo ovakvih urbanih bazena.

Planove za novi bazen dizajnirala je firma za urbani dizajn iz Kvebeka Vlan Paysages. Kompaniju su 1999. godine osnovale dve pejzažne arhitektkinje – Mišelin Kluar i Žuli Sen-Arno.

Izgradnja bazena koštala je grad 50.000 američkih dolara; Foto: Philippe Boivin (La Presse)

Ponovno osvajanje prostora

„Fleksibilniji je i košta manje od kopanja bazena ili pravljenja trajne infrastrukture, to sigurno znamo“, ilustruje gospođa Mozerol.

Ona se nada da će pilot-projekat biti krunisan uspehom i da će ovakvi „bazeni” moći da se pojave skoro svuda u narednim godinama, u vreme kada mnogi građani žele da „osvoje prostor”.

„Možda smo zanemarili našu izolovanost u prošlosti. Montreal ostaje ostrvo i normalno je da građani mogu da povrate taj prostor. A možda takvi projekti mogu da doprinesu tome“, istakla je ona.

Fleksibilniji je i košta manje od kopanja bazena ili pravljenja trajne infrastrukture.

Početkom popodneva, pretprošle subote, održana je svečanost inauguracije u društvu izabranih zvaničnika i radoznalaca koji su došli da vide novi bazen, koji je posle toga posetiocima otvorio svoja vrata.

Istovremeno, grad planira da park „animira“ građane do kraja leta, sa veštačkom plažom, umetničkim radionicama, časovima joge, pa čak i „kamionima s hranom“ za tzv. happy hour.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *